Devátá etapa Rallye Dakar zrušena

11. leden 2017

39. ročník Rallye Dakar postihly další problémy spojené s přívaly deště. Mohutný sesuv půdy na silnici zatarasil cestu soutěžnímu i doprovodnému konvoji při dojezdu do bivaku v argentinské Saltě. Pořadatelé kvůli tomu zrušili dnešní devátou etapu, která měla být nejdelší z celé soutěže. Informace přímo z Rallye Dakar přináší reportér Jan Říha.

Podle informací pořadatelů Rallye Dakar se půda sesunula zhruba 160 kilometrů před Saltou. Sesuv půdy po bouřkových deštích postihl jednu z místních vesnic. Pořadatelé už nabídli místním záchranářům pomoc, protože rallye disponuje samostatným záchranným systémem, tedy lékařským týmem a materiálem.

Část dakarského konvoje se nemůže dostat do bivaku v Saltě. Pro některé závodníky existuje objízdná trasa dlouhá 200 kilometrů, jenže ta není dostatečně pevná pro těžká nákladní auta. Ta nejspíš budou muset počkat na zprovoznění cesty. Proto pořadatelé zrušili dnešní devátou etapu s cílem v argentinské Chilecitu, kde by se konvoj během dne měl znovu seskupit.

Jestli je v ohrožení i desátá etapa, si teď nedovolím odhadovat. Nicméně letošní ročník už by l zkrácenými a zrušenými etapami v Bolívii opakovaně postižen. Proto si myslím, že pořadatelé udělají vše proto, aby se čtvrteční desátá etapa jela podle původního plánu.

autor: jař
Spustit audio