Divadlo v Plzni povede i nadále jeho dlouholetý šéf Jan Burian

18. květen 2007

Jan Burian zůstane ve funkci ředitele Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni další čtyři roky. Jednomyslně to odsouhlasili plzeňští radní. Burian je šéfem divadla od roku 1995 a funkční období mu mělo končit k 31. květnu. Do výběrového řízení vypsaného městem se přihlásil jako jediný.

Hlavním úkolem pro nadcházející období bude podle Buriana příprava projektu letní scény v kladrubském klášteře. Do podzimu městu také předloží koncepci sloučení divadelního orchestru a Plzeňské filharmonie, po němž by vznikl pátý soubor divadla. Chce usilovat také o vyřešení situace Komorního divadla, které sídlí v nevyhovujícím objektu. Domnívá se však že ze své pozice bohužel nemůže nic jiného než poskytovat informace o jeho skutečném a alarmujícím stavu.

Jan Burian

Divadlo nyní spolupracuje s Národním památkovým ústavem. Vymýšlí projekt na oživení kláštera Kladruby u Stříbra. V areálu by měla vzniknout letní scéna, a to nejen pro soubory Divadla J. K. Tyla. Na nové scéně by se měl hrát částečně repertoár divadla, a to od června do září. Divadlo tak dokáže lépe uplatnit vlastní produkci s tím, že projekt neklade žádné nároky na městský rozpočet.

Zaměstnancům se letos zvýšila průměrná mzda o 500 korun z 15.700 na 16.200 korun. Stále je zhruba o 4000 korun nižší než celostátní průměr. Divadlo pro letošní rok dostalo nejvyšší státní dotaci ze všech regionálních divadel v zemi. Částka 7,5 milionu korun je o dva miliony vyšší než vloni. Část z peněz půjde právě na mzdy. Rozjednáno je podzimní turné v Německu a pracuje se na přípravě mezinárodního divadelního festivalu.

Komorní divadlo Plzeň

Burian ředitelské křeslo obhajoval už v roce 2003, kdy se do konkurzu hlásilo 11 zájemců. DJKT dotuje město více než 120 miliony Kč ročně. Divadlo s operním, baletním, operetním a činoherním souborem zaměstnává 405 lidí, z toho 226 umělců. Vloni hospodařilo se ziskem 2,5 milionu korun. Na představení zavítalo přes 200.000 diváků.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio