Do Španělska míří davy turistů. Často jsou ale ve stresu, šetří a nedopřávají si ani místní gastronomii, stěžují si Sevillané

Zápisník Ľubicy Zlochové
Jak Španělé vidí přemíru turismu ve své zemi? Španělsko letos přivítá pravděpodobně rekordní počet návštěvníku. Jak se ale turisté chovají a proč jsou někdy ve stresu? To Lubica Zlochová zjistila v centru andaluské Sevilly.
Jen kousek od sevillské katedrály se nachází nejstarší místní obchod s potravinami. Obchůdek tu stojí od roku 1894. Nejprve te bylo řeznictví s povolením výlučně na prodej hovězího. Dnes je to napůl obchod, napůl bar. S kvalitními víny, iberskou šunkou, ančovičkami z Cantábrie a jinými specialitami.
Klidní domácí a úspěchané turisté
„Vždy, když se tu zastavím, pozoruji, jak se v tomhle úsporném prostoru mísí klidní domácí s uspěchanými turisty. Vtipné mi na tom přijde to, že by to mělo být přesně naopak. V klidu by měl být přece turista, a uspěchaný místní...“
Čtěte také
S prodavačem a číšníkem v jedné osobě Josém se bavíme o tom, že díky tomu, jakou má tento obchůdek spojený s tavernou historii, by mohl být uvedený v turistických bedekrech. Denně by sem určitě chodily desítky zahraničních návštevníků. José ale říká, že jim úplně stačí ti turisté, kteří sem přijdou i bez bedekru.
I tak jsou často ve stresu, nedokáží si pořádně vychutnat ani atmosféru ani speciality. Proto tu mají radši místní hosty, z okolí. Jako pana Carlose. Ten pracuje vedle v bance, denně se tu na chvíli zastaví, a o víkendu často přivede i manželku a děti. José říká, že turisti, které by sem sváželi autobusy na rychlou návštevu, by jim stálé klienty vyplašili.
Odškrtnout si v diáři
José dodává, že v posledních letech pozoruje, že cizinci, kteří do metropole Andalusie přijíždějí, nejsou právě nejbohatší. Koupí si levné letenky s nízkonákladovými společnostmi a ubytují se v laciných turistických apartmánech. José ale vypozoroval, že místo aby si turisté potom z ušetřeného dopřáli při návštěvě historických památek, anebo si vychutnali místní gastronomii, berou svůj pobyt jako by jen bylo třeba dané dny nějak přežít a odškrtnout si v diáři. Nechápe, že jídlo si mnoho turistů nakupuje v obchodních řetěžcích, a v apartmánech potom polotovary jedí na balkónech. A dělají to tak podle něj nejen studenti a mladí cestovatelé, ale i lidé zralejšího věku.
Čtěte také
Mluvím s Josém i o fajnovějších turistech, kteří chtějí ve Španělsku zažít naopak právě takovou autentickou atmosféru, jakou nabízí pradávný podnik. Ubytují se však v turistickém bytě, v zóně plné zahraničních návštěvníků a pro ně otevřených barů a restaurací. Potom o nic autentického ani nezakopnou. To se ale spíš stává v přímořských destinacích.
Turismus ve Španělsku má hodně tváří. Stále víc se mluví o tom, že je přebujelý. Například výletní lodě denně přivezou do oblíbených míst tisíce turistů. V Barceloně, Malaze, či mallorské Palmě proto moc dobře neví, jak s velkým zájmem cizinců v budoucnů naloží, aby to bylo udržitelné.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Německo čelí výzvě, ať přehodnotí nákup amerických stíhaček F-35. Letouny si chce pořídit i Česko
-
Rusové použili při útoku v Kurské oblasti plynovod. Podle Kyjeva ale byli včas odhaleni
-
České čtvrtkařky jsou na mistrovství Evropy třetí. Nizozemky uspěly s protestem proti diskvalifikaci
-
Byla bych smutná, kdybychom odešli bez Lva. Vlny jsou film na velké plátno, říká oceněná producentka