Doklady od auta mějte u sebe!

26. listopad 2009

V poslední motoristické anketě na našem webu jsme se vás ptali, kde vozíte doklady k autu - většina je má u sebe - 77 procent hlasujících. Dalších 15 procent je má v příručním zavazadle a zbývajících 8 procent respondentů nechává doklady přímo v autě. Což rozhodně není zrovna bezpečné.

Při případné krádeži vozu totiž velmi usnadníte zlodějům jejich práci. Ideální není ani dávat tašku s doklady do kufru auta.

"Z hlediska bezpečnosti je lepší mít doklady u sebe. Může se vám například stát, že zastavíte na semaforech, nemáte zamčený kufr, někdo přiběhne a ukradne vám z něho vaší tašku. To se stává denně. Jinak zákon neukládá, kde byste měl doklady od vozu vozit," konstatuje major Miroslav Boušek z pražské dopravní policie.

Ovšem, co jsou doklady potřebné k řízení auta? Ptali jsme se samotných řidičů:

"Každopádně řidičák, občanka, malý techničák a zdravotní prohlídka."
"Malý techničák a složenka o zaplacení povinného ručení."
"Řidičák, techničák, emise a moje občanka."

Možná vás to překvapí, ale občanský průkaz není pro řízení auta nutný.

"V žádném případě to není doklad, který potřebujete k řízení motorového vozidla. Podle zákona o občanských průkazech je to jediný doklad, kterým prokazujete svoji totožnost. Policista po vás občanský průkaz požadovat může a to právě z důvodu prokázání totožnosti," vysvětluje Miroslav Boušek.

Doklady, které bychom měli mít u sebe při jízdě autem, lze rozdělit do dvou skupin. Do první spadají doklady potřebné pro řízení vozidla.

"To je řidičský průkaz. Řidiči od šedesáti let věku výše - dále je to rozděleno do kategorií 65, 68, 70 let a tak dále - by u sebe měli mít doklad o zdravotní způsobilosti. Samozřejmě si musejí hlídat lhůty pravidelných prohlídek. Druhá skupina jsou doklady potřebné pro provoz vozidla - osvědčení o registraci a Zelená karta. Ta musí být podepsaná a hlavně platná," uvádí Miroslav Boušek.

Ale to není všechno. Pokud jedete po dálnici, musíte mít pro kontrolu i druhý díl dálničního kupónu a jestliže je vaše auto starší čtyř let, pak musíte mít doklad o jeho technické a emisní způsobilosti.

"Na osvědčení o registraci se píše doba uvedení do provozu. Od té doby si každý musí hlídat pravidelnou prohlídku, která je u nového vozu po čtyřech letech a následně po dvou letech. Tam vám zároveň vystaví i kartičku na měření emisí," dodává Miroslav Boušek.

A co se stane, pokud si třeba s manželkou právě tyto doklady předáváte z ruku do ruky, až jednou jedete bez nich a zastaví vás policejní kontrola?

"Pokud jsou to doklady potřebné k provozu vozidla, jedinou nepříjemností pro vás bude to, že vás policista při kontrole zdrží déle. Na základě registrační značky bude vaše vozidlo lustrovat - zjistit majitele vozidla, zda vozidlo není kradené a jestli splňuje technický stav. Pokud je vše v pořádku, policista s vámi začne řešit váš přestupek, kterým je jízda bez dokladů k provozu vozidla," popisuje postup policie Miroslav Boušek.

Za tento přestupek vám policista podle zákona může dát pokutu až do 2000 korun anebo to vyřešit domluvou. Mimochodem doporučeným dokladem je Evropský záznam o dopravní nehodě.

autor: evk
Spustit audio