Fotbal není jenom o fotbalu

12. červen 2010

V Jižní Africe vypuklo fotbalové šílenství. Zápasy jednotlivých mužstev budou patřit celosvětově k nejsledovanějším přenosům. Organizátoři se je proto snaží využít k propagování vlastních cílů – například vzdělání pro africké děti. Zápasy budou zajímavé ale i z hlediska náboženských projevů hráčů.

Kulatý míč jako by ztělesňoval celou naši planetu, která podle některých letí vesmírem jen tak hala bala, a podle jiných má naprosto jasný cíl. U fotbalu se naštěstí o základním smyslu nepochybuje, každý chce vyhrát a každý ví, že k vítězství je třeba dostat míč do sítě soupeře. Přesto se na zelený trávník tak trochu mimoděk promítá planetární dění. A má to svoji pozitivní i negativní stránku.

Skvělé je především to, že jednotlivá mužstva jsou rozdílná, tak jako jsou rozdílné národy na zemi. Mají různou mentalitu a různý způsob hry. Méně skvělé je, když zaregistrujete vlivy politické. V tomto ohledu bude asi nejsledovanější tým Severní Koreje, země diktátora Kim Čong-ila, který by si rád zažongloval s kapitalismem, ale má strach, že se mu ta legrace vymkne z ruky. Politika do fotbalu nepatří, ale vždycky se jí tam trochu najde.

Letos je zajímavé i to, že na hřiště se promítají vlivy náboženské. Hráči se samozřejmě často modlí, aby dali gól – to nikomu nevadí. Někteří ale svoji víru projevují – a to je problém. Žijeme v časech takzvané „politické korektnosti“, takže fotbalová federace se proti tomu postavila a chce po hráčích, aby se náboženských projevů na trávníku zřekli - od různých gest, až po slogany a nápisy na tričku, které nosí pod oficiálním dresem.

Slovenská fotbalová hvězda Marek Hamšík

Okamžitě to ale vyvolalo reakce – hlavně v jižní Americe, kde k sobě mají fotbal a víra, jak známo, velice blízko. V Paraguaji například vydala Asociace evangelikálních duchovních prohlášení, ve kterém upozorňuje, že náboženská gesta v žádném případě nevedou k násilí a nejsou tak ani míněna. Požadavek Federace naopak označuje za útok na náboženskou svobodu.

Trička s křesťanskými nápisy nosí především brazilské hvězdy, ostatně vírou v Boha se netajil ani největší z rodu fotbalistů Pelé. Šampionát v Jižní Africe bude tedy zajímavé sledovat i z hlediska náboženských projevů, i když o ně na hřišti vlastně nejde. Počítají se pouze góly v síti. Fotbalový míč ale naši planetu i v tomto ohledu tak trochu ztělesňuje.

autor: Daniel Raus
Spustit audio