Haiti, půl roku poté

17. červenec 2010

Uplynulo 6 měsíců od chvíle, kdy se svět dozvěděl, že Haiti postihlo zemětřesení. Stalo se tak 12. ledna ve 22:53 SEČ. Síla otřesů dosáhla 7,2 stupňů Richterovy škály. Následné otřesy pak pokračovaly ještě řadu týdnů. Zemětřesení si vyžádalo kolem 230 tisíc lidských životů. A 300 tisíc dalších, bylo zraněno. Zničeny byly tisíce domů, také řada památek a správních budov. Více než milion lidí bez domova skončilo v táborech. Na místě působí řada humanitárních organizací. Své zastoupení mají na místě i česká Adra a Charita. Jak vypadá Haiti dnes?

Pomoc už není pouze humanitární, ale začínáme přecházet na rozvojovou. Shodují se zástupci obou křesťanských humanitárních organizací. Přesto ale není možné jednoznačně říct, že by Haiti mělo nejhorší za sebou. Situaci na místě zná Pavel Gruber, z Charity Česká republika.

Pavel Gruber: „Lidé stále bohužel žijí ve stanech, už se podařilo zajistit ty nezbytné potřeby jako dodávky vody, jídla, zdravotnická péče. Nyní se řeší hlavně bydlení. Zároveň bohužel Haiti leží v Karibiku a začíná hurikánová sezóna.“

Lidem tak mohou nastat další obtížné časy. Samotné zemětřesení zvedlo nebývalou vlnu solidarity a pomoci i od českých lidí. Tak například Charita vybrala na svém sbírkovém kontě přes 60 milionů korun. V prvních měsících sloužili peníze na distribuci nezbytných humanitárních potřeb.

Pavel Gruber: „Byli to balíčky jídla, pitná voda, zdravotnické potřeby, matrace a tak dál.“

Podobnou pomoc poskytovala na Haiti, zejména v regionu Petit Goave i česká pobočka světové humanitární organizace Adventistů sedmého dne ADRA. Jak doplňuje Tereza Svobodová.

Tereza Svobodová: „Celkem disponujeme částkou 21 milionů korun. Z toho 6 je ze státních financí a 15 milionů je z těch, které poskytli naši občané ve veřejné sbírce.“

V rámci první vlny pomoci Adra distribuovala také osiva, potřebná pro zachování zemědělské produkce. Petit Goav je totiž region, který zemědělsky zásobuje hlavní město země. A zejména do této oblasti bude Adra soustředit své síly i v dalších 2 letech. Zaměří se zejména na vzdělávání, zlepšení technik a postupů pěstování, a podporu podnikání místních farmářů.

Tereza Svobodová: „Přecházíme od distribuce osiv, která se zdařila ve velmi krátkém čase. Díky tomu místní zemědělci stihnou tuto sezónu. A to je poměrně velký úspěch. A na to navážeme další fází zemědělského projektu.„

Adra se tradičně podílí na obnově vodních zdrojů. Podobně už i na Haiti působí na 15 jejich speciálních čističek. Na Haiti bude zůstávat v dalších letech i Charita, která zde působila ještě před zemětřesením.

Pavel Gruber: „My se určitě budeme zaměřovat dál na to, co tam dělala Charita ještě před zemětřesením, to znamená oblast školství, děti, sirotci a budeme se zaměřovat i na druhou oblast, které se věnujeme dlouhodobě a celosvětově. To je podpora zdrojů obživy. To znamená pomoc těm lidem, aby se zase postavili na vlastní nohy a vedli život jako předtím.“

Haiťané tak nadále potřebují akutní pomoc s přístřeším pro ty, kteří nemají střechu nad hlavou. Ale potřebují pomoc také s obnovením země tak, aby nebyli závislí na humanitární pomoci. Pokud chcete pomoci finančními prostředky, sbírková konta Adry i Charity zůstávají otevřená.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio