Hrob svatého Filipa v Turecku

7. srpen 2011

Díky práci archeologů se zřejmě našel hrob svatého Filipa. Leží v Turecku, v blízkosti oblíbeného výletního místa Pamukkale. I když tým vědců zatím hrob neotevřel, je přesvědčený, že skutečně patří svatému Filipovi. Turecko si tak může na seznam křesťanských památek připsat další bod.

Lidé jezdí do Pamukkale v jihozápadním Turecku už desítky let. Obdivují tamní travertinové terasy a jezera, ve kterých se ještě před lety mohlo volně koupat. Atrakce, která ročně láká statisíce turistů z celého světa, teď ale bude možná až na druhém místě. V její blízkosti, v areálu starověkého města Hierapoli, totiž našli archeologové hrob, o kterém se domnívají, že v něm odpočívá svatý Filip – jeden z Ježíšových apoštolů. Pokud se jejich objev potvrdí, může se očekávat, že z turecké Hierapole se stane oblíbené poutní místo.

Zprávu o nalezení hrobu poslal do světa italský archeolog Francesco D´Andria, který v oblasti pracuje už přes třicet let. Celou dobu se domníval, že hrobka svatého Filipa by měla být v ruinách kostela s jeho jménem na tzv. mučednickém kopci. Dlouholetý výzkum v tomto místě ale nepřinesl výsledky. Až teď, když před měsícem narazil tým archeologů na vykopávky jiného starého kostela, vzdáleného od mučednického kopce asi 40 metrů, začal tušit, že by mohla být jeho práce ještě úspěšnější. Oddedávna totiž v kraji kolovaly legendy o tom, že právě někde na tomto místě byl Filip, který v oblasti před dvěma tisíci lety šířil křesťanství, umučený Římany.

Podle nálezu týmu italských archeologů se tak opravdu stalo. Hrobku ale ještě odborníci nestačili otevřít a podle některých komentátorů chybí i jednoznačné důkazy, že jde skutečně o místo posledního odpočinku jednoho z Ježíšových učedníků. Existence jakéhokoliv nápisu nebo jiného hmatatelného důkazu by odvrátila pochybnosti, které se vynořily jen několik hodin po zveřejnění. Vědci budou i proto místo dál zkoumat.

Pokud se vše potvrdí, Turecko se bude chlubit další významnou křesťanskou památkou. Už teď jich má několik. Do míst, kde žily první křesťanské komunity a kde působili další Ježíšovi apoštolové, míří mnoho poutníků. Nejvíce lidí láká údajný hrob Panny Marie, který je na snadno dostupném místě v západním Turecku, taktéž v blízkosti významného antického centra Efezu. Tam zase působil svatý Jan i svatý Pavel, který v Efezu napsal například první list Korinťanům. Nedaleko Efezu pak leží město Myra, kde se narodil svatý Mikuláš. Poutníci ale jezdí i na opačnou stranu Turecka, až k hranicím se Sýrií. Tam, ve městě Antakya, se několik let po Ježíšově smrti příznivci nové víry poprvé nazvali Křesťany a tuto událost připomíná kostel sv. Petra umístěný v jeskyni, mimochodem nejstarší kostel na světě. Turecko i přesto, že je muslimskou zemí, významné křesťanské památky udržuje a zpřístupňuje je veřejnosti. Mezi návštěvníky z Evropy nebo Spojených států je ale taky mnoho místních. I oni se zajímají o historii starou dva tisíce let.

Spustit audio