Italové pokuty na cizincích nevymáhají

8. červenec 2011

Do Itálie se v létě jezdí autem zejména kvůli pobytům u moře, ale občas si turisté zajedou také prohlédnout památky. V historických centrech většiny italských měst je však automobilový provoz omezen.

V každém městě fungují takzvané ZTL (zóny s omezeným provozem) trochu jinak. V Milánu si můžete zakoupit povolení k vjezdu do centra na jediný den a nejekologičtější automobily mohou vjet bez problémů. V Římě se povolení vydávají lidem bydlícím nebo pracujícím v zóně s omezeným provozem, ale motocykly mají volný průjezd. Všude se vyplatí vyhnout se elektronicky kontrolovaným vjezdům, protože pokuty jsou vysoké – například v Římě kolem 110 eur za každý neoprávněný průjezd.

Většinou to platí i pro automobily s cizí poznávací značkou, jenže doposud se pokuty prakticky nedají vymáhat v zahraničí. Pouze cizinci, kteří si v Itálii pronajali automobil, musejí platit, protože eventuální pokutu vymáhá firma, která automobil pronajala. Všichni ostatní prostě nemuseli a zatím nemusí pokutu zaplatit, protože v zahraničí ji nikdo vymáhat nemůže.

V severní Itálii si kvůli tomu desítky chytráků nechali zaregistrovat automobil v zahraničí a pak se s enormní chutí dopouštěli všelijakých přestupků. V blízké době by se to však mělo změnit, protože evropský parlament už odsouhlasil možnost vymáhání pokut v rámci skoro celé Evropské unie. Na celoevropskou konkrétní aplikaci si však ještě pár let musíme počkat. V Miláně na byrokraty EU nečekali a s konkrétní aplikací už začali – mají na to specifickou agenturu, která vyhledá viníky i v zahraničí.

Podle meteorologů má Itálie před sebou tropický víkend. Je to začátek horkého italského léta. Turisté cestující automobilem by měli mít na zřeteli, že v Itálii je povinnost mít zapnutá tlumená světla i za slunečného počasí. I se zapnutou klimatizací by neměli zapomínat, že je nutné víc pít a častěji odpočívat.

V létě se v Itálii zvyšuje úroveň ozónu zejména v Pádské nížině a ve městech – kvůli silnému provozu, slunci a horku, proto se zejména dětem a starším lidem doporučuje vyhýbat se procházkám v těch nejteplejších hodinách dne. Ozón působí problémy s dýcháním.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: vlu
Spustit audio