Jak to bude s obřízkou v Kalifornii?

28. srpen 2011

Až donedávna se odpůrci obřízky v San Francisku radovali – organizaci s názvem Proti mrzačení mužského pohlavního orgánu se podařilo přesvědčit 7.700 obyvatel tohoto kalifornského města, že obřízka je, jak tvrdí, nebezpečná, bolestivá a stejně krutá jako africká obřízka ženská.

Když se podle kalifornského zákona sejde sedm tisíc podpisů na jakoukoli petici s jakýmkoli požadavkem, musí magistrát daného města vypsat na toto téma referendum – a tak se také v San Francisku stalo. Jeho obyvatelé měli v listopadu rozhodnout, jestli obřízku zakážou zákonem. Kdyby ho schválili, hrozila by každému, kdo dá obřezat dítě mladší 18 let, pokuta ve výši 1.000 dolarů či dokonce jeden rok vězení, a to i lékařům, kteří by zákrok provedli ze zdravotních důvodů.

Přitom argumenty odpůrců obřízky vycházejí z neinformovanosti a jsou nepodložené a mylné. U židů obřízku osmý den po narození chlapce provádí velmi šetrně speciálně školený obřezávač na znamení jeho úmluvy s Bohem a podobně ji v pozdějším věku dítěte dělají muslimové. Obřízka má i ověřené pozitivní zdravotní důsledky – snižuje výskyt nemocí močového traktu a riziko přenosu viru HIV, rakoviny penisu a děložního čípku u sexuálních partnerek. Jen ve Spojených státech je ze zdravotních důvodů obřezáno skoro 80% mužů.

A tak se spojili židé, muslimové, lékaři a dva kalifornští zákonodárci a podali žádost k soudu o zrušení plánovaného referenda s tím, že porušuje ústavní právo praktikovat náboženskou víru i místní nařízení, které zakazuje omezování lékařských postupů státními orgány. Soud jim vyhověl a vyzval městskou radu San Franciska, aby hlasování zrušila. Podobný soudní zákaz nedávno zmařil stejnou snahu hlasovat o zákazu obřízky v jihokalifornské Santa Monice.

Obřízka je tedy nadále povolena, ale kontroverzní kalifornský zákon platí dál. Místní obyvatelé už s jeho pomocí prosadili řadu sporných věcí – například si výrazně snížili daň z nemovitostí nebo zakázali manželství osob stejného pohlaví.

autor: gzb
Spustit audio