Jak čistíte námrazu z oken? Kreditní kartou nebo snad nehty?

28. prosinec 2010

Jistě každý z vás ví, jak vypadá zamrzlé auto. Stejně tak dobře víte, jak špatně se led nebo námraza z auta sundává – dvojnásob to platí, když spěcháte. Za své obtíže si však řidiči často mohou sami. Na boj s ledem je řada z nich vyzbrojena jen nehty, případně platební kartou. Přitom na trhu existuje spousta pomocníků.

Velmi praktické je samozřejmě zakrývání čelního skla. Ovšem na ulici toto řešení přitahuje vandaly, navíc boční nebo zadní skla chráněna nejsou. Proto si prozíraví řidiči na zimu pořídí rozmrazovače.

„Setkávám se s tím, že lidé chtějí šetřit, a proto kupují levné rozmrazovače. Ovšem to je ten nejhorší způsob, jak ušetřit, protože tyto výrobky nefungují. Stojí-li půllitrová láhev s rozmrazovacím přípravkem kolem padesáti korun, většinou fungovat nebude, nebo maximálně do teploty –5 až –10 °C,“ říká Milan Vrba z AutoShopu.

Jejich složení je totiž podobné nemrznoucí směsi do ostřikovačů, a proto nemají potřebnou razanci. Funkční rozmrazovače začínají zhruba na stokoruně a vyrábějí je zavedení výrobci. „Důležitá věc je sklo nejprve chemicky rozmrazit a potom námrazu sundat škrabkou. Nebojte se škrabek s ocelovými planžetami, ty sklo nepoškrábou.“

Auto čistíme nastartované, s větráním nastaveným na skla, což celý proces urychlí. Tím nejdůležitějším nicméně stále zůstává pořádná škrabka. Nabídka je široká a ceny začínají na dvacetikoruně.

„Nejjednodušší jsou plastové trojúhelníky, na kterých jsou tři druhy hran. Dále si můžete pořídit jednoduchou škrabku s ocelovou nebo plastovou planžetou, které jsou určeny pouze pro škrábání ledu. Potom jsou škrabky i s gumovou planžetou, pomocí které můžete z okna setřít zbytek buď chemického rozmrazovače, nebo roztátý sníh.“

Dostáváme se k aktuálnímu hitu sezóny, ke škrabkám kombinovaným s teleskopickým smetáčkem, který pomůže vyčistit sklo i u velkých aut typu SUV. Vyjde zhruba na 150 korun. „Nečekal jsem, že se bude v letošní zimě tak dobře prodávat,“ konstatuje Milan Vrba. Proti tomu praktické škrabky s integrovanou rukavicí za zhruba 70 korun se krčí v koutku regálu. Vybere si je prý jen málokdo. „Ruku vsunete do teplé rukavice a na konci je škrabka s ostřím. Tuto variantu preferují především ženy.“

Už jsme si řekli, že rozmrazovače, co za něco stojí, vyjdou na stovku. Slyšeli jste, jaké škrabky jsou na trhu k mání a že není třeba se obávat těch s ocelovou planžetou – naopak patří k těm efektivním. Mluvili jsme také o tom, že rozmrazovače nikdy nejsou zázračným prostředkem – čistění i s nimi prostě zabere zhruba pět minut. V této souvislosti ještě upozorňujeme na řádné a důkladné očištění prostoru kolem kloubů stěračů. Řidiči právě tohle často podceňují a nechávají tam sníh nebo zbytky ledu. „Většinou to nekončí dobře, protože se stěrač může pohnout jinak, nebo může přeskočit na otočném čepu a potom se stěrače mohou i potkat. Může se také spálit motor stěračů nebo zničit kompletně celý mechanismus,“ varuje Milan Vrba.

autor: pek
Spustit audio