Jejich sobectví je jejich politika

28. březen 2009

"Selhání a tragický projev politické nezodpovědnosti" - to je čtvrteční pád vlády České republiky. V tomto smyslu hodnotí nastalou situaci osobnosti českého duchovního světa. Shodují se na tom, že politická krize poškodí i české unijní předsednictví.

Nejméně servítků si bere profesor Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie. Připomíná promarněné šance a důsledky, které sahají daleko za hranice Česka.

Tomáš Halík: "Pád české vlády uprostřed předsednictví Evropy považuji za věc skandálního projevu naprostého selhání české politické kultury. Projev naprosté nezodpovědnosti, který může mít opravdu děsné následky. A to následky jak na české politické scéně, tak i na evropské scéně. Je to veliká ostuda, že se toto stalo v okamžiku, kdy je na nás - jako málokdy v dějinách - soustředěna pozornost Evropy a do značné míry světa. My jsme se měli mnoho naučit - a trochu jsme se snad i učili - v tom, být v tak zodpovědné pozici, kterou jsme vlastně nikdy v dějinách, nebo po staletí, neměli! My jsme v tom opravdu selhali. A selhali jsme v tom, že ohrožujeme věc, která je pro evropský vývoj naprosto zásadní: a to je přijetí Lisabonské smlouvy. Evropa nutně potřebuje přijetí Lisabonské smlouvy k tomu, aby byla efektivní. To je v největším zájmu našeho národa."

Hlava katolické církve v Česku kardinál Miloslav Vlk zdůrazňuje, že se komentářům na téma stranické politiky zásadně vyhýbá. Dění kolem pádu vlády však vnímá jako velkou lekci pro občany.

Miloslav Vlk: "Chování některých politiků ukazuje, že jim nejde o dobro společnosti a celku, ale uplatňují své sobecké osobní zájmy a ty prosazují pomocí politiky. Jejich sobectví je jejich politika... Vždycky jsem před volbami vyzýval voliče, aby se dívali na morální a hodnotový profil kandidáta. V této krizi ukázali někteří poslanci své 'kvality' a tím doporučili budoucím voličům, že v příštích volbách jsou prostě nevolitelní. Protože nejsou ochotni usilovat o dobro společnosti, ale pouze o své sobecké, mnohdy i nízké, cíle."

Obraz politické scény zarmoutil a zklamal také Pavla Černého, předsedu Ekumenické rady církví. Ne prospěch země, ale osobní spory ve jménu moci - tak vidí konání politiků.

Pavel Černý: "Myslím, že tam nejde o to, najít politický kompromis, ale že tam jde o to, zvítězit nad druhým, zašlapat ho a získat ve státě moc. Co všechno se za tím skrývá, to je těžké odhalit. Ale obávám se, že ty vztahy nejsou úplně čisté, a že tam jde o víc, než jenom o to, co můžeme sledovat při přímých přenosech z Poslanecké sněmovny."

V čem vidí Pavel Černý pro politiky šanci? Jejich pokoření může přispět ke katarzi a očistě některých postojů...

autor: ehů
Spustit audio