Karlovarská radnice řeší otevření kina Čas

4. prosinec 2007

Ještě do konce letošního roku chtějí Karlovy Vary otevřít kino Čas, které téměř šest měsíců nefunguje. Jeho provoz zajistí místo původně pověřené Nadace města Karlovy Vary odbor kultury magistrátu. Kdo a jak bude kino, sloužící v létě i mezinárodnímu filmovému festivalu, provozovat příští rok, ovšem vedení města zatím neví.

Jak uvedla primátorka Veronika Vlková, městu se nepodařilo od října, kdy po zrušeném výběrovém řízení předalo kino práce své nadaci, docílit jeho otevření. Podle ní ale provozu bránily objektivní podmínky. Náměstek primátorky Petr Keřka poznamenal, že nadace neměla na účtu peníze. Finance přišly později, než se očekávalo. Teď už je na účtu nadace pět milionů korun a tak není zcela vyloučeno, že by mohla kino provozovat příští rok.

Kino

Odbor kultury magistrátu města si smluvně zajistí promítání v kině do doby, než se definitivně určí jeho provozovatel. Návštěvníci se ale musejí smířit s tím, že v kině dosud není provedena rekonstrukce sociálního zařízení. Tu se ani přes dlouhodobé uzavření Času nepodařilo zajistit. Podle Vlkové nebyla včas připravena. Ještě před filmovým festivalem v příštím roce tak kino patrně čeká další odstávka.

Město kino zavřelo na jaře a začala v něm rekonstrukce, která měla zvýšit kvalitu sálu před zahájením festivalu počátkem července. Město investovalo do obnovy kina asi 2,5 milionu korun. Z toho představovala zhruba 850.000 korun dotace z fondu kinematografie. Po deseti festivalových dnech se v Čase opět přestalo promítat.

Kino

Problémy kolem kina nastaly poté, kdy rada města zrušila výběrové řízení na provozovatele kina. Do něj se přitom přihlásilo šest zájemců z řady měst, vesměs to byli provozovatelé kinosálů. Čas chtěli okamžitě otevřít a zahájit projekce. Jako důvod, proč tendr náhle zrušili, radní uváděli, že si Karlovy Vary chtějí zachovat vliv na kino sloužící pro mezinárodní filmový festival.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio