Kde je dítě v bezpečí

11. srpen 2008

Je to jako se vším. Má-li něco fungovat, musíme to umět používat. To platí dvojnásobně v případě záležitostí, které nás mají chránit. Několikanásobně pak v případě, že se jedná o zdraví a životy našich dětí. Proto už ze zákona musíme děti vozit v autosedačkách. Ale ono tak nejde ani o případnou pokutu, ale opravdu o jejich zdraví. Nabízíme vám teď rychlý návod na používání autosedaček.

V první řadě je nutné říct, že nejen sedačka, ale i dítě v ní musí být pořádně upevněno. Důvod je nasnadě.

"Dítě má velkou hlavu, která má největší setrvačnost, a tím pádem se značnou rychlostí pohybuje směrem dopředu. Poranění páteře je proto téměř nutností a navíc hrozí vyklouznutí z pásů," vysvětluje doktor Robert Pleskot.

Už při samotném nákupu sedačky musíme tedy myslet na to, aby, jak se říká, správně seděla. Aby prostě bylo možné ji do auta co nejpevněji uchytit.

"Pokud to není masově rozšířený model vozu, je lepší autosedačku vždy vyzkoušet. Jinak u běžného modelu auta, například Škoda Octavia, vám ve specializovaném obchodě musí umět poradit, jestli autosedačka půjde uchytit," upozorňuje Pavel Erben.

Sedačka totiž musí dítě ochránit nejen při čelním nárazu.

"U nevhodných autosedaček hrozí jejich nechtěný pohyb do stran. Pokud projedete rychleji zatáčkou, sedačka se může naklánět a dokonce i spadnout na bok."

Mnozí pak řeší dilema, které místo je pro dítě v autosedačce nejbezpečnější.

"Pokud je auto vybaveno tříbodovým pásem, tak prostřední sedadlo v zadní řadě. Druhé nejbezpečnější místo je na zadním sedadle za spolujezdcem."

Tak totiž mluví zkušenosti z praxe doktora Michala Marečka z vojenské letecké záchranné služby v Plzni.

"U dopravních nehod jsme viděli nespočetněkrát, že levá strana vozu je více zničená než pravá."

Za nejnebezpečnější je pak považováno místo přezdívané řidiči jako sedadlo smrti, tedy vedle řidiče.

autor: pgj
Spustit audio