Lidé s drogovou minulostí v Brně vyrábí křesťanské ikony. Učí se znovu získat pracovní návyky

14. listopad 2015

Tak trochu jiná stolařská dílna funguje v Brně-Židenicích. Zaměstnanci tam ručně vyrábí barevné ikony na dřevěných deskách. Dílna není zvláštní jen tím, že se soustředí na náboženskou tématiku, ale i tím, kdo v ní pracuje – organizace Podané ruce tam totiž dává práci lidem, kteří v minulosti brali drogy a teď se snaží najít cestu zpět do společnosti.

Eikon ve starořečtině znamená ikona a právě proto si stolařská dílna Podaných rukou v Brně zvolila tento název. Nenápadným rodinným domem v Brně-Židenicích se ozývá zvuk frézy a brusky a vládne tam pracovní atmosféra. Od úplných počátků se dílna v mnohém změnila. Přeci jen už od první ideje uplynulo 15 let, podotýká vedoucí centra Česlav Škvařil.

Česlav Škvařil: „Byl bývalý klient, který byl stolař a byl kněz, který nabídl, že by s tím pomohl uvnitř té církve a další kolega, který byl aktivní a asi i hodně odvážný a začali takhle oslovovat jednotlivé církve a farnosti a zadařilo se. Viděli, že když něco vyrobí, lidem se to líbí, má to odbyt.!

Bývalí narkomani se učí znovu získat pracovní návyky. Během pár měsíců, kdy jsou zaměstnaní v dílně, si musí dát do pořádku papíry i vztahy, zajistit bydlení a nakonec sehnat stálou práci.

Česlav Škvařil: „Jsou lidé, kteří přijdou několik dní po propuštění z výkonu trestu a do druhého dne nastupují do práce. To znamená, že ten příjmový výpadek je minimální, riziko k nějaké budoucí kriminalitě se také snižuje na minimum a to jsou ty zásadní věci, které se snažíme řešit. Teď jsme v suterénu, tady je ta část, kde pracují stolaři/truhláři a tady je ta základní příprava pro ruční výrobu, která se nachází o dvě patra výš.“

Ikona z dílny Eikón

Ve skladu stolařské dílny Podaných rukou je asi 350 různých druhů barevných ikon naskládaných v regálech – od velkých po malinké. Hned vedle sedí Pavel Jeřábek a pečlivě zatavuje malé obrázky svatých do balíčků.

Pavel Jeřábek: „Vlastně dřív jsem byl nevěřící, pak jsem odešel na mlýn od Podaných rukou do komunity, tam jsem se nechal biřmovat a teďka jsem věřící, i manželka. Ta si prošla drogovou závislostí, takže je to pro mě normální.“

Poznáte jednotlivé svaté?

„Jasně, toto je Svatá rodina, Filoména, Poslední večeře, no, všechny je teda nepoznám.“

O kousek dál ve výrobně sedí kolem dlouhého ponku šest lidí. Nad nimi visí nepřehlédnutelná cedule s desaterem pravidel – žádné drogy, žádné návštěvy, čistota a přesnost v práci.

Klient 1: „Dělám tady už dlouho a hrozně mi to pomáhá, líbí se mi to.“

Klient 2: „Já ty ikonky tady zahlazuju, aby působily přírodněji, sametověji. Naplňuje mě to, není to zase až tak náročné, je to spíš na trpělivost a na preciznost. A ta preciznost nám pomáhá, nějak dodává klid a pohodu – tak, jak celá dílna tady vlastně.“

Za rok projde dílnou asi padesát lidí.

autor: Eva Lípová
Spustit audio