Lyžaři v Plzeňském kraji mohou vyrazit na hory

26. leden 2007

Několikadenní sněžení potěšilo provozovatele lyžařských areálů a také samozřejmě lyžaře. Provoz se rozbíhá také ve sportovních areálech na Železnorudsku. Leží zde 30 centimetrů sněhu, teploty jsou pod nulou a vlekaři začínají upravovat sjezdovky. Ve sportovním areálu Špičák se na Lubském svahu lyžuje už ode dneška,ostatní vleky a lanovka zahájí provoz zítra. Ode dneška se lyžuje také na Weisově louce, v provozu je lanovka Špičák - Pancíř a Špičák - Hofmanky. Večerní lyžování by mělo dnes začít v lyžařském areálu Nad Nádražím. Podrobnější informace najdete na internetových stránkách.

Až dosud byla zima na sníh i mráz skoupá. Během posledních dní ale napadlo mnoho nového sněhu a vlekaři k němu přidělávali i technický sníh, takže na lyžaře se těší většina areálů na Šumavě.

Lyžování

Na některých místech se ale provozovatelé musí ještě vyrovnávat s ničivým orkánem z minulého týdne. Vzhledem ke stavu nouze, který vyhlásila vláda, není zatím jisté, zda budou přístupné běžecké trasy.

Na některých místech se ještě odklízejí kmeny, které sem popadaly při větrné smršti. Mimo provoz je kvůli tomu například vrchní část lanovky na Pancíř - z Hofmanek na vrch Pancíře a vlek na Pancíři. Spodní část lanovky ze Špičáku na Hofmanky má být v provozu, řekl Šebelík. Lyžovat se začíná také v areálu v Kašperských Horách. Ve střediscích začnou opožděně zimní víkendové lyžařské školy.

Na Železnorudsku leží kolem 20 až 30 centimetrů sněhu. To zatím není dost na strojovou úpravu běžeckých tras. Kvůli stavu nouze zatím není jasné, nakolik budou pro lyžaře uvolněné.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio