Lyže v autě jsou jako břitva na krku

15. prosinec 2011

Lyže nebo snowboard nepatří mezi zrovna skladné věci. Někdo je přepravuje na střeše svého auta, jiný uvnitř. Záleží samozřejmě na velikosti auta i na pohodlí posádky, ale skloubit lze obojí. Přeprava lyžařského vybavení uvnitř auta však má svá specifika.

Suchá řeč §52 zákona o silničním provozu říká, že předměty musejí být ve vozidle umístěny tak, aby neomezovaly a neohrožovaly řidiče nebo osoby v něm přepravované a nebránily výhledu z místa řidiče. Náklad navíc nesmí snižovat ovladatelnost vozidla. Lidsky řečeno – náklad nesmí bránit řidiči v bezpečném řízení například tím, že budou patky lyží ležet vedle řadící páky.

Při převozu je důležitá bezpečnost, ale s ostrými hranami lyží není uvnitř vozu legrace. „Obecně platí, že jakákoliv přepravovaná věc musí být ve vozidle umístěna tak, aby neohrožovala přepravované osoby a aby při prudkém brzdění nebo při dopravní nehodě nepoletovala po kabině,“ upozorňuje právník Jan Kněžínek.

Právě prudké manévry jako nouzové brzdění nebo prudké vybočení ze směru jízdy dokážou s nepřipevněnými předměty v autě nečekané věci. Nejenže promění lyže v dvoumetrový břit létající po autě, ale i taková obyčejná lyžařská bota vás při nárazu v 50kilometrové rychlosti trefí do hlavy vahou sta kilogramů. Proto by měly být všechny předměty, lyžařskou výbavu nevyjímaje, v autě připevněny a ne jen tak ledabyle pohozeny.

Řádné připevnění je alfou a omegou i při použití střešního nosiče. „Zařízení pro přepravu nákladu musí být homologováno a schváleno k tomuto užití. Dále je také důležité zvládnout techniku jízdy, kterou byste měli přizpůsobit změněnému těžišti vozu,“ radí právník.

Než vyjedete, ujistěte se, že náklad drží

Před jízdou vždy zkontrolujte pevnost uchycení lyží v nosiči, protože byste určitě nechtěli ve zpětném zrcátku sledovat, jak se noří do čelního skla auta jedoucího za námi. Navíc za takovou nehodu řidič ponese odpovědnost.

„Problém má dvojí rovinu. Občansko-právně se jedná o škodu způsobenou zvláštní povahou provozu dopravního prostředku. V této rovině je odpovědnost provozovatele vozidla objektivní a je téměř nemožné se z ní vymluvit. Může to mít i trestně-právní nebo správně-deliktní následky, pokud dojde k nějakému právem předpokládanému následku, například ke zranění nebo k usmrcení osoby. Potom může být řidič takového vozidla i trestně-právně odpovědný, protože nezajistil náklad tak, aby neohrožoval účastníky provozu,“ uzavírá Jan Kněžínek.

Pamatujte, že za náklad, tedy i lyžařské vybavení, je vždy odpovědný řidič. Ne třeba manželka či kamarádi, kteří nám pomáhali nakládat.

autor: pgj
Spustit audio