Míra nezaměstnanosti v září klesla

8. říjen 2007

Dlouhodobý trend snižování nezaměstnanosti v Plzeňském kraji se po červencové a srpnové stagnaci minulý měsíc potvrdil. Díky výrazné nabídce práce, zejména v Plzni, klesla míra nezaměstnanosti ze 4,8 na zářijových 4,6 procenta. V Karlovarském kraji v září poklesla míra nezaměstnanosti v porovnání se srpnem o 0,3 procentního bodu na 7,3 procenta.

Plzeňský kraji si po Praze, Středočeském kraji a Jihočeském kraji udržel čtvrtou nejlepší hodnotu míry nezaměstnanosti v zemi. Oproti loňskému září je o jedno procento nižší. Příchozí absolventi ji neovlivnili. Potvrdil to Tomáš Moravec z Úřadu práce v Plzni.

Stovky lidí hledají firmy v průmyslových zónách Borská pole v Plzni, která nabízí více než polovinu všech evidovaných volných míst v kraji. Hodně pracovníků poptává také CTPark Nová Hospoda na Tachovsku, výrobci kabelových svazků AFL Stříbřo a MD Elmont Chotěšov na Plzeňsku a Haas Chanovice z Klatovska, producent dřevěných prvků a domků.

Podle Moravce by měla říjnová nezaměstnanost, podobně jako v minulém roce, ještě o dvě desetiny klesnout. Podle něj region není vyčerpaný, ale uznal, že například na jihu Plzeňska, kde je dlouhodobě nejnižší míra, aktuálně 3,7 procenta, už "téměř není, kde lidi brát".

na úřadě

Nezaměstnanost se v září v žádném ze sedmi okresů nezvýšila, stagnovala na Tachovsku, Domažlicku a na severu Plzeňska. Nejvíce, shodně o čtyři desetiny bodu, se propadla v krajském městě, aktuálně na 4,1 procenta, a na Klatovsku na 5,7 procenta.

Koncem září evidovaly úřady práce v Plzeňském kraji 15.014 uchazečů, o 614 méně než v srpnu a o 3091 méně než před rokem. Dosažitelných zájemců, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo 14.016, tedy o 686 méně než v srpnu. Práci hledalo 8601 žen, téměř o 500 méně. Volných pracovních míst bylo ke 30. září 13.133, což je o 790 více než v minulém měsíci a o 5575 více než v září 2006. Na jedno volné pracovní místo připadá 1,1 uchazeče. Fluktuace se nejvíce projevovala u pomocných a nekvalifikovaných lidí ve vícesměnných provozech. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě v příhraničním Tachovsku, kde je nejřidší osídlení, nedostatečná infrastruktura a špatná dopravní obslužnost.

fronta na Úřadu práce

V Karlovarském kraji v září poklesla míra nezaměstnanosti v porovnání se srpnem o 0,3 procentního bodu na 7,3 procenta. Úřady práce zde koncem září evidovaly 12.330 uchazečů o zaměstnání, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce. Bylo jich o 377 méně než v srpnu. Jak oznámila Veronika Rohošková z Úřadu práce v Karlových Varech, míra nezaměstnanosti v Karlovarském kraji je trvale třetí nejvyšší v zemi. Hůře než Karlovarský kraj na tom byl v září Ústecký kraj s 11,3 procenta a také Moravskoslezský kraj s 10,2 procenta. V meziročním srovnání poklesla v Karlovarském kraji míra nezaměstnanosti o 1,7 procentního bodu.

Podle prognóz úřadů práce by se mohla zhruba stejná míra nezaměstnanosti jako v září udržet v regionu ještě i v říjnu. Podle Jaroslava Januše z Úřadu práce v Sokolově je velmi pozitivní výrazný úbytek absolventů škol vedených v evidenci. "V září jich bylo hlášených na sokolovském úřadu práce 250, což je o 132 méně než ve stejném období loňského roku. Velký zájem podniků je také o vyučené," konstatoval Januš.

Zákoník práce

V září přibylo v evidenci tří úřadů práce v kraji 1910 nových uchazečů o práci. Je to o 260 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 279 méně než v září 2006. Z evidence bylo v Karlovarském kraji v září vyřazeno 2133 uchazečů. To je o 417 uchazečů o zaměstnání méně než v srpnu a o 66 uchazečů méně než v září roku 2006.

Ze tří okresů Karlovarského kraje na tom bylo v září nejhůře Sokolovsko, kde byla míra nezaměstnanosti 8,9 procenta. Šlo ale o meziměsíční pokles o 0,3 procentního bodu. Za Sokolovskem následovalo Karlovarsko s 7,6 procenty a poklesem o 0,3 procentního bodu. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále na Chebsku, kde na konci září činila 5,5 procenta, a to znamenalo snížení o 0,2 procentního bodu.

Úřady práce Karlovarského kraje evidovaly v závěru září 3723 volných pracovních míst. Je to o 61 míst méně než v předchozím měsíci a o 1604 míst více než v září roku 2006. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadají zhruba 3,5 uchazeče.

V kraji jsou nejčastěji hlášená a dlouho neobsazená místa v profesích šička - švadlena, obsluha šicích a vyšívacích strojů, číšník - servírka, řidič nákladního automobilu, montážní dělník, dělník keramické výroby, svářeč kovů, zámečník, zedník a zdravotní sestra.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio