Mrtvých na silnicích ubývá. Letos o 120

5. říjen 2009

První říjnová neděle se podle policejních statistik obešla bez jediné smrtelné nehody. To by byla velmi dobrá zpráva, kdyby o den dříve nezemřelo na našich silnicích šest lidí. Celkem během právě uplynulého týdne vyhaslo patnáct životů, což je - řečeno cynickou mluvou statistiků - průměr. Za každým číslem je ale potřeba vidět konkrétního člověka, takže i když letos zahynulo při dopravních nehodách výrazně méně lidí než před rokem, pořád jsou to čísla vysoká.

603 - právě tolik životů si vyžádaly dopravní nehody za prvních devět měsíců letošního roku. Dalších více než 2500 lidí bylo zraněno těžce.

"Pokud se jedná o počet usmrcených osob, v letošním roce jich registrujeme o 120 méně, to je pokles o 16,6 procenta. Méně je těžce a lehce zraněných osob, v průměru o osm procent," nahlíží do statistik nehodovosti Josef Tesařík z policejního prezídia a pokračuje srovnáním zářijových čísel, kde rozdíly už nejsou tak markantní: "V září zaznamenáváme 72 usmrcených lidí, což je o tři lidi méně něž v loňském roce. Na druhou stranu, samotný počet obětí dopravních nehod v měsíci září představuje nejnižší počet od roku 1990. Můžeme říct, že byl vyrovnán určitý rekord tohoto měsíce za posledních 40 let. V roce 1984 jsme zaznamenali shodně 72 usmrcených."

Tolik suchá statistická čísla. Teď pojďme se záchranáři přímo do terénu. Některé nehody jsou skoro nepochopitelné, jiné až kuriózní. U jedné z těchto nehod zasahovali záchranáři na Frymburku. Srazily se tam dvě motorky.

"Dalo by se říct, že to byla kuriózní dopravní nehoda, protože se čelně srazily dva motocykly na normální silnici. U aut je to běžné, ale u motorek rozhodně ne. Při nehodě utrpěli tři lidé zranění a byli převezeni do nemocnice na chirurgické ošetření. Řidiči se v zatáčce zřejmě úplně nevěnovali řízení, a proto došlo ke srážce dvou motocyklů. Naštěstí to však neskončilo úmrtím, ale pouze zraněním," popisuje Bořek Bulíček.

Hasiči většinou asistují při odklízení následků nehod a zajišťují provozní kapaliny, ovšem nezřídka musejí využít i náročnější techniku a ukázat, že jsou skutečně připraveni na všechno. Čtvrteční nehodu na Rokycansku přibližuje Petr Kopáček z Hasičského záchranného sboru:

"Pod nákladním automobilem se u obce Osek utrhla krajnice a auto zůstalo ležet na boku napříč vozovkou. Řidič při nehodě vyvázl bez zranění, ale poškozeny byly kontejnery, které nákladní auto převáželo. Na komunikaci a do okolní půdy uniklo přibližně 2000 litrů neznámé chemické látky. Podle označení se jednalo o látku, která má dráždivé účinky na oči a při zasažení je nutné oči vypláchnout větším množstvím vody. Z toho důvodu operační středisko k nehodě přivolalo speciální chemickou laboratoř z Třemošné. Ovšem chemici na místě nenaměřili nebezpečné plyny. Pozdější rozbor v laboratoři ukázal, že se jedná o směs akrylátových látek, která není nebezpečná. Hasiči mezitím na místě nehody zachytávali unikající látku a na místo povolali specializovanou firmu, která nasáklou zeminu odstranila a předala k likvidaci. Aby záchranáři mohli silnici zprovoznit, museli náklad přeložit a pomocí jeřábu převrátit havarovaný nákladní automobil zpět na kola."

Na silnicích se totiž může stát opravdu ledacos.

autor: evk
Spustit audio