Na „invalidní parazity“ je policie krátká

6. květen 2011

Dávno víme, že automobil ve svém řidiči zpravidla probouzí jakousi temnější stránku. Proč by jinak na silnici bylo tolik agresivity? Kde se bere? Vždyť když lidé nejsou zavřeni ve svých anonymních „plechovkách na čtyřech kolech“, hrubosti a bezohlednosti je mezi nimi mnohem méně.

Začíná to samotnou jízdou a končí parkováním. Každý z nás nejraději parkuje co nejblíže místa svého cíle – jsme prostě líní, přestože jinak strávíme třeba celý víkend v sedle bicyklu nebo ráno chodíme plavat. Při parkování nicméně úplně klidně zajedeme tu na trávník, tam na chodník a řadě z nás dokonce nepřijde trapné si kvůli několika krokům zahrát na chudinku a parkovat na místě vyhrazeném pro invalidu.

„Řidič najednou odněkud vytáhne znak invalidy, umístí ho na palubní desku a vystoupí z vozu, přičemž vypadá jako vrcholový sportovec, ne jako invalida,“ popisuje poměrně častou situaci Miroslav Stejskal, ředitel Městské policie na Praze 1.

Na Praze 1 jsou parkovací karty zneužívány poměrně často. I svalovci jsou totiž jednak líní chodit a pak také chtějí, aby bylo vidět, v čem vozí svá anabolikami podpořená těla. Velmi dobře přitom vědí, že od mužů zákona jim toho příliš nehrozí – jen než zjistí, komu znak vozíčkáře patří, uplyne skoro hodina, tedy v ideálním případě. „Ve dnech pracovního klidu nebo v noci nezjistíme vůbec nic.“

Pokud tedy nebude barevný znak vozíčkáře okopírovaný na černobílé kopírce nebo jinak zcela evidentně až dětsky zfalšovaný, strážník údajně nemá jak zakročit. To se mezi lidmi, kteří parazitují na systému sociální solidarity, dobře ví. „Na začátku této kauzy bylo zhruba tři sta fotografií, na kterých bylo zachyceno asi sedmdesát vozů s protekční registrační značkou a s označením ‚invalida‘ parkujících před pražským magistrátem na vyhrazeném parkovišti pro tělesně postižené,“ říká Vojtěch Razima ze sdružení Acta non verba.

Lidé z tohoto sdružení vybrali ty nejkřiklavější případy a podali trestní oznámení. Předpokládali, že se tímto podaří najít člověka, který označení O1, neboli znak vozíčkáře, prodává jako VIP parkovací karty. Ovšem to policejní vyšetřování nepotvrdilo. „Nicméně velmi pečlivě byl zmapován vlastní přestupek a vydání karty, přičemž bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina ze sedmdesáti karet byla falešná. Asi třetina řidičů potom dostala pokutu za zneužití parkovacího místa, což může znamenat až 20tisícovou pokutu,“ dodává Razima.

Zneužívání karet s označením O1 je v zásadě problémem více mravním než třeba ekonomickým, takže i proto je jeho vyřešení na ministerstvu dopravy stále upozaďováno jinými kauzami. Lidé ze sdružení Acta non verba se tedy rozhodli, že auta řidičů zneužívajících vyhrazené parkoviště alespoň označí plakáty, ve kterých je nazývají parazity. Tyto plakáty lepí na čelní sklo.

autor: pek
Spustit audio