Na koupi autosedačky nešetřete

4. srpen 2008

Máte doma něco cennějšího než dítě? Předpokládám, že každý rodič si teď v duchu odpověděl: NE. Strachujeme se o ně, když jim někdo ublíží, jsme leckdy ochotni vyvádět neuvěřitelné věci. A pak sedneme do auta, dítě se postaví mezi sedačky, abychom si s ním přece mohli lépe povídat, a jedeme. Nejenže nám v takovém případě hrozí pokuta do 2000 korun na místě a 2 body do karty řidiče, ale stačí, když prudce zabrzdíme a své milované dítě vyšleme rychlostí několika desítek kilometrů za hodinu obličejem na palubní desku. I to je jeden z důvodů, proč nám zákon nařizuje přepravovat děti v autosedačkách.

Jde o bezpečnost našeho dítěte, proto bychom neměli kupovat sedačku někde na tržišti nebo tam, kde nám nejsou schopni řádně poradit. Platí to například i pro hyper - a supermarkety. Přednost bychom měli dávat kamenným obchodům.

"Autosedačka musí vyhovovat jak vašemu dítěti, tak automobilu. To zjistíte jednoduše tak, že přímo kupovanou sedačku nainstalujete do vozu a upevníte do ní dítě," radí Pavel Urban z Halfords.

Mnozí budou zvažovat koupi starší autosedačky.

"Nemáte nikdy jistotu, pokud tedy nekupujete sedačku od někoho z rodiny, zda sedačka už nebyla poškozená nebo nebyla účastníkem dopravní nehody. Protože už náraz v 15kilometrové rychlosti může způsobit nevratná poškození uvnitř a v konstrukci autosedačky, které nemusí být na první pohled patrné."

Při koupi sedačky pak vždy musíme vyžadovat takzvaný atest, tedy samolepku s ověřením, že sedačka prošla příslušnými zkouškami. Optimálně by dítě mělo za svůj život vystřídat tři sedačky.

"Nevyplatí se šetřit na tom, aby sedačka dítěti pasovala. Doporučujeme nekupovat moc univerzální sedačku, kdy se dostáváme do situace, že prvních pár let je příliš volná, potom dítěti chvíli sedí, ale po roce už v ní zase trpí."

Srovnávat cenu sedačky a cenu života a zdraví dítěte by doufám nejeden z vás považoval za cynismus.

"Nešetřit na boční ochraně, protože velkou část dopravních nehod představují nárazy z boku. Dítě ještě nemá dostatečně vyvinutou krční páteř, a proto není chráněno tak, jako dospělý pasažér. Proto je důležité věnovat vekou pozornost boční ochraně."

V řadě rodin pak sedačku dědí mladší dítě po starším.

"Sedačka vykazuje opotřebení, které může být nebezpečné z toho pohledu, že se jedná o takzvané morální zastarání sedačky. Homologační předpis na autosedačky je pravidelně aktualizován tak, jak se vyvíjejí konstrukční systémy automobilů a jak se mění situace. Spíš se vám tedy může stát, že 8 let stará autosedačka vykazuje opotřebení pouze materiálu nebo potahu. Taková autosedačka nemusí poskytnou dostatečnou ochranu v současném denním provozu."

Měli bychom pak mít na paměti, že většina nehod se stane v blízkosti našich domovů. Proto by dítě vždy mělo jet v sedačce, třeba jen pár desítek nebo stovek metrů.

autor: pgj
Spustit audio