Na lyže do Polska jezdí hodně Čechů

2. leden 2012

Narty – to je polský výraz pro lyže. Vyčong znamená v překladu vlek a lavina se řekne stejně jako u nás, lavina – jen se píše s dvojitým W. Tato slova se vám můžou hodit, pokud se vydáte na lyže právě do Polska. Od hranic vedou až do lyžařských středisek dobře udržované silnice, a tak za sněhem do zahraničí vyráží čím dál tím víc Čechů.

V lyžařském středisku Zieleniec v Polsku, v Orlických horách, jsou na parkovišti vidět auta z Pardubického a Královéhradeckého kraje a také z Prahy a z Brna. Z Hradeckého kraje je to sem vůbec nejblíž. „Z Náchodu to sem máme blíž než na Deštnou a parkoviště je navíc zdarma,“ pochvaluje si Martin Novák, který přijel s rodinou.

Kousek od bankomatu pod sjezdovkou, bankomatů je tu několik, si svah obhlíží Michal. Proč ten sem jezdí? „Protože bydlíme kousek od Náchodu a tam není žádný sníh.“

„Z Pardubic to sem trvá nanejvýš hodinu a půl,“ říká Renata, která na rozdíl od předchozích dvou pánů není z blízkého pohraničí.

Lyžařské středisko je stejně vybaveno jako v Čechách

Sjezdovky se nijak neliší od těch českých – jsou tu turnikety, vleky a sedačkové lanovky. Najdete tu jen krátké fronty a ski bary s výběrem alko i nealko nápojů. Od 1. ledna na vás však provozovatel skiareálu může zavolat policii, pokud budete lyžovat pod vlivem alkoholu nebo drog. Policie vám pak udělí pokutu.

Darek má pod sjezdovkou v Zielenieci stánek se suvenýry a čepicemi. I k němu chodí čeští lyžaři. „Nevím, co je sem láká. Asi je to kurzem koruny, asi je teď vysoko, a proto sem jezdí. Hodně Čechů jezdilo v minulé sezóně a hodně a často jezdí i letos. Líbí se jim tu, protože pro ně není draho. Stejně jako v Česku dostanete jednu permanentku na celý areál.“

Permanentka na jeden den vás v hlavní sezóně, která potrvá do 5. března, vyjde na 79 zlotých – v přepočtu 460 korun. Na sjezdovkách platí nová pravidla a děti do 16 let musejí mít povinně lyžařskou helmu, jinak mohou zaplatit pokutu. Zapamatujte si zkratku GOPR, což je označení polské horské služby, ale tu snad potřebovat nebudete.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio