Na lyže s magnetem

23. únor 2010

Pokud máte auto vybavené střešními lyžinami nebo hagusy, můžete si na střeše vozit v zásadě cokoliv. Bude jen třeba dokoupit potřebné příčníky, adaptéry a muzikusy. Na ně potom - tedy za předpokladu, že dodržíte nosnost střechy - můžete nakládat střešní boxy, kola, lodě a teď v zimě pochopitelně lyže i snowboardy.

Ne každý je ochoten investovat do střešních nosičů. Důvodů může být několik, například časté střídání aut. A jak známo, střešní nosiče nebývají vždy univerzální. Vyplatí se proto uvažovat o nosičích magnetických.

"Magnetický nosič lyží je jednoduché zařízení, pomocí kterého můžete převést lyže bez toho, aniž byste kupovali střešní nosiče s kompletním příslušenstvím," říká Peter Ocelík ze serveru Autoalarmy a pokračuje: "Přichytíte je díky magnetu jednoduše přímo na střechu v podstatě jakéhokoliv auta. Po dojezdu do cíle jednoduše sundáte lyže z nosiče stejně jako nosič samotný a schováte ho do kufru. Díky tomu se nemusíte obávat o jeho odcizení."

Magnetické nosiče se vyrábějí pro dva až šest párů lyží. Lidé, kteří by o nich uvažovali, se zpravidla zajímají o bezpečnost za jízdy. Chtějí vědět, zda se nosič s lyžemi udrží na střeše i při vysokých dálničních rychlostech, kdy na zařízení působí odpor vzduchu.

"Magnet je poměrně velký, takže má velkou styčnou plochu se střechou. Nehrozí, že by nosič sfouknul vítr. Na to je dostatečně dimenzován. Pro jistotu je však nosič vybaven bezpečnostním páskem, který je přivřený do dveří automobilu. Pokud by se tedy magnet uvolnil, nosič zůstane viset na bezpečnostním pásku," popisuje Peter Ocelík.

Magnet držáku je plastický, takže ani extrémně vypouklé a zakřivené plochy nejsou problém.

"Styčná magnetická plocha má určitý rozptyl zakřivení, takže bude přesně kopírovat tvar vaší střechy," vysvětluje Ocelík.

Magnetický nosič lyží se dá v internetových obchodech pořídit už od jednoho tisíce korun. Ty největší a nejsofistikovanější systémy vyjdou zhruba na 4,5 tisíce korun. Ještě se podívejme na riziko poškrábání střechy při manipulaci s těmito netradičními nosiči lyží.

"Ze spodní strany jsou nosiče pogumované, takže střechu poškodit nemůžete. Teoreticky byste ji mohli poškrábat v případě, že by se nosič uvolnil i s lyžemi - ovšem to se doposud ještě nestalo," potvrzuje Peter Ocelík.

Důležité je zmínit také možnost jednouchého sundání magnetických nosičů. S tím souvisí i úspora paliva. Pokud totiž jedete bez lyží, nosiče velmi jednoduše schováte do kufru a nezvyšujete si odpor vzduchu, který má přímý vliv na zvýšení spotřeby.

autor: pek
Spustit audio