Navigace se musí stále „učit“

15. červen 2010

Odjakživa platí, že dobrá mapa je základ - základ každé cesty, ale i třeba bitvy, takže ten, kdo má dokonalý přehled o situaci, prostě vítězí. A je jedno, zda je právě na bitevním poli, nebo v městské silniční džungli.

Před dovolenými tradičně stoupá zájem o navigační přístroje. Potenciální zákazníky jistě potěší, že jejich ceny stále padají a navíc se zvyšuje uživatelské pohodlí. Už dávno se podle většiny řidičů nedají s tradičními papírovými autoatlasy srovnat. Ostatně poslechněte si Maria Petruse, odborníka na navigace z firmy Sunnysoft: „Nejnovějším trendem jsou on-line funkce, přičemž každý výrobce navigací poskytuje různé. Hlavní a nejvyužívanější funkcí je Google search. Tato funkce slouží pro vyhledávání různých bodů zájmu ve vašem okolí.“ Díky připojení k internetu má přístup k těm nejčerstvějším údajům.

I kdyby se však navigace naučily dělat nám za jízdy masáž nebo párek, pořád zůstává jejich hlavním úkolem dovést nás tam, kam chceme. Vyžadujeme, aby znaly i tu poslední cestu mezi Lhotou a Liptákovem, stejně jako včera otevřený nájezd na dálnici. Proto se aktuální mapové podklady váží málem zlatem: „Největším hitem jsou navigace, které mají systém aktualizací map už v pořizovací ceně zařízení. Doba, po kterou zákazník získává bezplatné aktualizace map, je obvykle 24 měsíců, ovšem například společnost Garmin poskytuje doživotní bezplatnou aktualizaci map.“

Doživotností se myslí životnost přístroje. Zpravidla jde o 4 roky. „Po dobu čtyř let máte vlastně každého čtvrt roku novou mapu zdarma v ceně zařízení, tím pádem se dají ušetřit větší částky, než kdybyste si měl kupovat novou mapu třeba jen dvakrát do roka.“

Ceny mapových podkladů pro celou Evropu se pohybují od 1.500 do 2.000 korun. Pokud tedy kupujete zařízení třeba za pět až sedm tisíc, vidíte, že investice do aktualizací by poměrně brzy převýšila investici vstupní. Bezplatná aktualizace map se také týká mobilních telefonů Nokia a podle nezávislých prodejců navigací jde o velkou konkurenční výhodu. Uživatele už totiž nebaví pokoutní kradení „cracknutých“ map z internetu.

„Z hlediska poklesu cen navigací v poslední době je toto spíš na ústupu. To je fenomén malé skupiny lidí, kteří mají pocit, že tím ušetří. Ve výsledku však mohou naopak prodělat,“ upozorňuje Mario Petrus. Řeč je o záruce, o kterou nahráním nelegálního softwaru totiž automaticky přijdete.

autor: pek
Spustit audio