Není čas konečně vynést Lenina z mauzolea a řádně pohřbít?

16. červen 2012

Komunistické božstvo zřejmě nakonec bude nuceno opustit svůj zikurrat z temně rudé žuly. Nový ruský ministr kultury Vladimír Medinskij před několika dny znovu nastolil otázku, zda Lenin má zůstat v mauzoleu na Rudém náměstí, anebo zda má být řádně pohřben. Tento problém se řeší už čtvrt století, ale konečný verdikt stále ještě nepadl.

Když truchlící pracující vybudovali na počátku roku 1924 hned po Leninově smrti nejdřív provizorní dřevěné, a později stálé žulové stupňovité mauzoleum, zřejmě vůbec netušili, jak hluboké vrásky tím vyryjí na čela svých potomků o tři či čtyři generace později.

S myšlenkou vůdce světového proletariátu pochovat (tím spíš, že on sám chtěl spočinout v hrobě po boku své matky) přišel za perestrojky už Michail Gorbačov. Totéž později nadhazoval i Boris Jelcin a stejný názor má (jak plyne i z výroku současného ministra kultury) také Vladimír Putin.

Ani jeden z nich to ovšem udělat nemohl. A proč? Protože hlas lidu je hlas boží a ještě počátkem tohoto století bylo Rusů, kteří o něčem takovém nechtěli ani slyšet, prostě hodně. Dnes už to však není pravda a Alexej Graždankin ze známého Levada centra to hodnotí takto:

„Situace se opravdu pronikavě mění a už v roce 2010 byl počet lidí, kteří takovémuto kroku vzdorují, v podstatě zanedbatelný. Příznivci byli vesměs staří lidé, takže tento problém se řeší takříkajíc přirozenou cestou.“

Výmluvné svědectví přinesla i televizní soutěž Jméno Ruska, budovaná na stejném principu jako náš Největší Čech. V roce 2008 byl Lenin šestý, o rok později už ale 92., až za Stepanem Banderou, a v roce 2010 sice 57., ovšem s výsledkem o 7 tisíc hlasů nižším než v předešlém roce, což ovšem svědčilo spíš o menším zájmu o soutěž.

Vladimír Iljič Lenin (1870–1924) při projevu na Řudém náměstí, 1. května 1919 (Foto G. P. Goldshtein)

Poměrně mladý komunistický poslanec SD Konstantin Šeršov ovšem před pár měsíci pro internetovou televizi Dožď řekl:

„Mám zato, že jsme to nebyli my, kdo ho tam uložili, a proto bychom ho neměli ani vynášet.“

Podle soudruha Šeršova situace pro podobný krok ještě nenazrála a měli bychom prý ještě tak šedesát let počkat, až bude Leninova historická role řádné zhodnocena. Trochu dlouho, po těch letech. Bytostná ruská demokratka Valerie Novodvorská je ovšem jiného názoru .

„Lenina bylo třeba pochovat už velice dávno, v roce 1991,“ říká tato respektovaná opoziční politička a zároveň připouští, že otálení možná bylo na místě, protože jak se obával Boris Jelcin, mohlo by Leninovo pohřbení hned po protigorbačovském puči vyvolat možná i občanskou válku. Dnes už ovšem nic takového nehrozí a božstvo se tedy může vrátit na zem, respektive jako každý smrtelník do země.

autor: ldo
Spustit audio