Neoficiální koupaliště jsou mezi lidmi oblíbená

18. červen 2007

Desítky neoficiálních koupališť jsou oblíbené v Plzeňském kraji i Karlovarském kraji. Méně populární jsou řeky a zabahněné rybochovné rybníky, značné oblíbě se naopak těší zatopené lomy. Policisté přitom nehlásí z vodních ploch bez plavčíků častější zranění než z hlídaných areálů kontrolovaných hygieniky. Obce je nechtějí přebudovat na oficiální areály se zázemím, neboť na to nemají a vstupné by jim investici neuhradilo.

Na volných koupalištích chybějí sociální zařízení, parkoviště, plavčík a hlídač. "Na internetu lidé zjistí, kde se dá koupat. V ostatních plochách plavat mohou, ale v případě úrazu nebo nemoci nemohou uplatňovat náhrady nebo sankce," řekla krajská vedoucí komunální hygieny Dagmar Šimánová. Pokud člověk dostane vyrážku, tak tam příště nepřijde, neboť ví, že to je na jeho nebezpečí. Na hygienu nebo na radnice si stěžovat nechodí.

Letní osvěžení

V Plzni je populární kromě řek Třemošenský rybník, Košinář, Nováček a přehrada České údolí. Na Domažlicku Mezholezský rybník, Jivjanský rybník a nádrže Mrákov, Tlumačov, Milavče, Houstoň, Poběžovice a Blížejov. V okrese Tachov jde o nádrže Halže, Studánka, Bezdružice a rybník na Sycheráku, v obci Branka, na jihu Plzeňska "ostrov" Příchovice.

Koupací místa jsou dána vyhláškou hygienikům, kteří v kraji sledují 36 přírodních koupališť a venkovních bazénů. Když nemají oficiálního provozovatele, spadají pod hygienu, která v nich provádí odběry jednou za dva týdny. Pokud jsou někým spravované, zajišťuje si odběry provozovatel sám a hygienici vodu kontrolují zhruba dvakrát až třikrát ročně.

koupání na vlastní nebezpečí

"Pokud se k vodním plochám nikdo nehlásí, nemusí tam mít obec žádné cedule Koupání na vlastní nebezpečí," řekla hygienička. Když jsou lomy vedeny jako dobývací prostory, spravuje je obvodní báňský úřad, který tam musí umístit tabule se zákazem vstupu.

Například v Halži je populární nádrž pod lesem. "Je průtočná, vyrážkami nikdo netrpí," řekl starosta František Čurka. Obec tam pouze seká trávu, dvakrát do roka vezme vzorky.

Známý je třináctihektarový chovný rybník v Přehýšově na severu Plzeňska. "Oblast tří rybníků je významným krajinným prvkem," řekla starostka Eva Kohoutová. Je tam malý přítok, rybáři tam přikrmují, zejména vinou záplav je zabahněný. Na vyrážku nebo infekci si nikdo nestěžoval.

Koupání

Obecní koupaliště za Hromnicí na Plzni-severu prošlo letos opravou hráze a stavidla za 40.000 Kč, jinak radnice jen seká trávu. Nádrž napouštěnou z potoka, nechce obec přeměnit na oficiální koupaliště.

V rekreačním letovisku Železná Ruda na Klatovsku je jediný přírodní rybník Žabáky. Podle starosty Michala Šnebergra do něj město nemůže dát velké peníze. Kvalitu vody nesleduje, ale stížnosti také nejsou.

Klatovské rybářství nebrání lidem v koupání na svých 425 rybnících v kraji. Využívaných je jich asi 50. "Je to na jejich vlastní riziko," řekl ředitel Václav Voráček. Rybáři tam hospodaří extenzivně bez chemikálií. Jde o kvalitní vodu, ale citlivá pokožka může reagovat.

V Karlovarském kraji hygienická stanice monitoruje šest míst, která spadají do kategorie koupacích míst ve volné přírodě a dalších 13 koupališť ve volné přírodě bez provozovatele s lokálním významem.

Koupání v rybníce

Asi největší nádrží, která se ke koupání využívá, je přehrada Tatrovice na Sokolovsku, nádrž vybudovaná jako zásobárna vody pro palivový kombinát Sokolovské uhelné ve Vřesové. Je obklopená lesy a je poměrně hluboká, má celoročně nižší teplotu vody, ale proto je zase téměř imunní vůči vodnímu květu, a tak se tu dá koupat i v pozdním létě. " Nádrž patří Sokolovské uhelné, a tak se například o pořádek okolo hráze stará její správce. Ale ani jinak nemáme problémy například s úklidem okolo vody. Spíš je občas trochu problém s dopravou," řekl starosta Tatrovic Josef Homolka. .

Oblíbeným, i když neoficiálním koupalištěm byla vodní nádrž Lesík v Nejdku u Karlových Varů. Nyní ale hrozí, že o tuto rekreační oblast lidé přijdou. Radnice je bezmocná. Textilní společnost Vlnap Nejdek, které nádrž patřila, ji prodala soukromé osobě. Ve výběrovém řízení nabídl nejvyšší částku investor z Ruska. Obyvatelé města tak patrně ztratili možnost koupání v této nádrži, protože ji nový majitel už oplocuje. U dříve vyhledávaného rekreačního místa přitom stojí také řada chat.

Trochu zvláštní je situace na přehradě Skalka u Chebu. Ta by sice mohla poskytovat možnost rekreace a koupání pro velké množství lidí a město v minulosti i zvažovalo obnovu místní plovárny, ale každoroční přemnožení sinic tomu zatím brání.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio