Nepřestává vám platit řidičák?

12. listopad 2010

Výměna řidičských průkazů je téma, které je s blížícím se koncem roku stále aktuálnější. V posledních letech se totiž dotýká miliónů řidičů. Pamatujete, jak na konci první etapy v roce 2007 všichni nadávali na nekonečné fronty na úřadech? Jenže chyba byla spíš na jejich straně. Stejně dopadnou i ti, kteří budou trávit předvánoční čas na úřadech letos. Končí totiž druhá etapa výměny řidičských průkazů.

Víc než tři roky mělo 1 393 112 řidičů na to, aby si vyměnili řidičský průkaz za nový podle vzoru EU s platností deseti let. Týká se to průkazů vydaných v letech 1996 až 2000.

„Tyto řidičské průkazy vydala ještě policie. Tato skutečnost slouží pro řidiče jako vodítko, protože pokud uvidí na svém řidičském průkazu razítko policie, znamená to, že si musí jít průkaz vyměnit,“ vysvětluje ředitel dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík.

Vždy je dobré vědět, co potřebujeme, než se na úřad vůbec vydáme. „Měli bychom mít připraven občanský průkaz, původní řidičský průkaz, jednu fotografii a vyplněnou žádost o výměnu řidičského průkazu,“ vyjmenovává šéf odboru řidičáků Jan Žák.

Žádost si vždy musíme vyzvednout na úřadě, na internetu ji nehledejme. „Vyzvednout si ji můžete kdekoliv na úřadu obce s rozšířenou působností, kde je občan evidován.“

Abyste se zbytečně nezdržovali kvůli špatně vyplněné žádosti, vyplňujte pouze bíle orámované části. Řidičský průkaz nedostanete na místě, ale musíte si počkat na jeho výrobu. Na tu má tiskárna dvacet dní. S tím byste měli při termínu výměny do konce roku počítat.

„Nejlepší by bylo, kdyby všichni stihli výměnu přibližně do desátého prosince, protože potom se může stát, že Státní tiskárna cenin nebude schopna řidičský průkaz do konce roku vyrobit,“ upozorňuje Jan Žák.

Do té doby, než nám bude vydán nový průkaz, ponecháme si ten dosavadní, ale pokud byl vydán před koncem roku 2000, pozbude platnost 31. prosince. Kdybychom s ním potom usedli za volant, nebude nám při případné kontrole stačit. „Řidič by dostal pokutu dva tisíce korun.“

Je to tedy stejné, jako když doklady zapomeneme doma. Nepozbýváme sice řidičského oprávnění, ale náš doklad o jeho držení je neplatný.

Kdo výměnu do konce roku nestihne, nemusí zoufat. „Pokud nutně nepotřebujete řidičský průkaz do konce roku, můžete přijít až po novém roce, ale zaplatíte správní poplatek padesát korun.“

Výměnu nepodceňujte, protože neplatný doklad může způsobit zbytečné nepříjemnosti, například při projednávání případné nehody nebo při cestě do zahraničí, kam v tu chvíli vůbec nesmíme vyjet.

Na úřadech je ticho před bouří?

Nejvíc řidičských průkazů je třeba do konce roku vyměnit v našem hlavním městě. „V Praze zbývá v současné době vyměnit asi 68 tisíc řidičských průkazů,“ konstatuje šéf odboru řidičáků pražského magistrátu Jan Žák. Od pondělí do čtvrtka od sedmi hodin ráno do osmi večer je otevřeno dvacet okének „Registr řidičů v Praze denně odbaví přibližně 2,5 tisíce žadatelů. Výměna řidičského průkazu se však týká necelého tisíce z nich.“

Internetové rezervace jsou v Praze plné do poloviny prosince, a tak nezbývá než zajít na úřad osobně. Nelze určit dobu, kdy jsou fronty nejmenší, ale obecně platí, že ve večerních hodinách bývá lidí méně. Obdobná situace panuje i v ostatních městech České republiky.

Například v Ostravě by si mělo řidičský průkaz vyměnit ještě přes 13 tisíc řidičů. Nejdramatičtější situace bývá v pondělí a ve středu. Řidiči se však frontám mohou vyhnout, pokud se předem objednají před internet anebo přes magistrátní callcentrum. Úředníci lidem radí, aby si nachystali občanku, starý řidičák a jednu fotografii, pak se na přepážce zdrží jen pár minut. Komplikace nastávají, když někdo třeba ztratí všechny doklady. Pokud nemá pas, musí si požádat alespoň o občanku bez strojově čitelných údajů.

Jihomoravská metropole je zhruba v polovině. Z původních 35 tisíc si o výměnu průkazu zažádalo 18 tisíc řidičů. Fronty na přepážkách, které dokážou odbavit až dva tisíce žádostí denně, se zatím netvoří.

Výměnu řidičského průkazu by na Karlovarském magistrátu měly zvládnout zvládnout do konce tisíce motoristů. Nápory zájemců úředníci zvládají s obtížemi a i z toho důvodu jsou už měsíc rozšířeny úřední hodiny. Zahlcen je také systém objednávání výměn řidičských průkazů přes internet. Denní čekací doby se pohybují od jedné do dvou hodin.

V Ústí nad Labem se na nový řidičský průkaz čeká zhruba hodinu. Kdo si jde už pro nový řidičák, může využít nově zřízeného okénka a zabere mu to pouze pět minut. V Liberci se ve všední dny netvoří žádné fronty na výměnu řidičských průkazů. Paradoxně se pravidelně tvoří v sobotu, kdy si lidé musejí počkat na vyřízení své žádosti až několik hodin.

V Hradci Králové zbývá vyměnit ještě přes sedm tisíc řidičských průkazů. Na odboru dopravy je však zatím klid a řidiči si na výměnu průkazu počkají maximálně několik minut. Nápor tu tedy teprve čekají.

Žádné návaly – tak vypadá situace na oddělení řidičských průkazů českobudějovického magistrátu. Čekací doba na odbavení u přepážky se zde pohybuje kolem tří minut. Řidičské průkazy si tu musí vyměnit ještě přes osm tisíc lidí.

V Plzni se výměna řidičského průkazu týká 34 tisíc řidičů. Zhruba polovina z nich si už své oprávnění k řízení motorového vozidla vyměnila. V evidenci vše probíhá bez problémů, žádné fronty se zde netvoří, ale očekává se, že závěr roku bude hektický, protože 17,5 tisíce řidičů výměna ještě čeká.

Celkově je na tom nejhůř Karlovarský kraj, kde výměna čeká ještě 11,5 procenta řidičů, naopak v kraji Vysočina si už nový doklad vyzvedlo na 93 procent lidí.

autor: pgj
Spustit audio