Neváhej a měň!

8. září 2009

Je tu další etapa výměny řidičských průkazů. Netýká se jen pár vyvolených - jde skoro o šestinu ze všech řidičů. Aby vše klaplo, není od věci využít prvních zářijových dnů, kdy má většina lidí plnou hlavu začátku školního roku a úřady tak nebudou naplněny k prasknutí.

Termín pro výměnu řidičských průkazů zatím vypadá docela velkoryse - téměř rok a půl. Ovšem vzhledem k náporu, který se dá čekat blíže k onomu termínu, se prostě nevyplatí s výměnou otálet.

"V současné době máme vyměnit ještě více než 130 000 řidičských průkazů jen v Praze. Kdybychom výměnu řidičských průkazů chtěli stihnout v řádném termínu, tedy do roku 2010, potřebovali bychom denně vyměnit kolem 500 průkazů," říká Josef Mihalík ředitel odboru dopravně správních agend Magistrátu hlavního města Prahy.

Některé obce nabízejí možnost rezervovat si přesný čas u přepážky. To je pro majitele "řidičáků" s dosluhující platností užitečná služba.

"Vyměňují se průkazy vydané od 1. 1. 1994 s platností do 31. 12. 2010. Jestliže byl průkaz vydaný ještě policií, řidiči jsou povinni vyměnit ho do konce příštího roku, tedy do 31. 12. 2010," dodává Mihalík.

Pokud máte řidičský průkaz vydaný policií, budete mít výměnu bezplatnou.

"Výměna je ze zákona bezplatná. S sebou musíte mít fotografii 3,5 x 4,5 cm, platný doklad totožnosti a původní řidičský průkaz," vyjmenovává Josef Mihalík.

Někteří řidiči se však mohou při výměně dočkat i menšího překvapení.

"Naše pracovnice zjistí, jaký je stav vašeho bodového konta. Může se stát, že vám sice řidičský průkaz vyměníme, ale už si ho tu necháme," říká s drobným úsměvem ve tváři Josef Mihalík.

Pokud výměnu do konce roku 2010 nezvládnete, budete muset posléze platit správní poplatek ve výši 50 korun. Ovšem hlavně vám hrozí pokuta, pokud budete s propadlým řidičákem jezdit.

"Řidič je to stále, protože neztrácí odbornou způsobilost k řízení motorových vozidel. Takže pokud usedne za volant, může dostat od policie pokutu za řízení bez řidičského průkazu," upozorňuje Mihalík.

Podle policejního sazebníku sankce není malá. Začíná na 1500 korunách a pokud bude policista chtít, může ji navýšit až na 2500 Kč. Jestli se tedy považujete za prozíravé a máte řidičský průkaz vydaný policií, s výměnou neváhejte.

Seznam míst, kde vám řidičák vymění ve vašem regionu, najdete na www.vymentesiridicak.cz

autor: pek
Spustit audio