Norsko je země trajektů, ne dálnic

15. srpen 2011

Norsko není právě častým cílem turistů. Po událostech letošního léta jich bude možná ještě méně, ale přesto je to krásná země, kterou stojí za to navštívit. Pokud pojedete autem, máme pár tipů, na co si dát pozor.

Norsko je země klikatých cest, fjordů a také trajektů. Bez nich by se po norském království totiž autem prakticky nedalo jezdit. Suchozemci nezvyklí tohoto způsobu přepravy se trajektů bát vůbec nemusejí a většinou není nutná ani rezervace. „Rezervaci bych doporučil na hlavní trajekt mezi městy Bodo a Moskenes na Lofotech, který je obzvlášť v letní sezóně hodně vytížený. Trajekty jezdí celkem pravidelně, ale může vás zaskočit, že poslední trajekt jede o půlnoci a další až ráno,“ radí Michal Holý ze serveru Norge.cz. To se často stává především v západním Norsku.

Na všech trajektech se dá platit samozřejmě kartou. Poplatky se prostřednictvím mýtného systému vybírají také na asi 530 mostech, zpoplatněny jsou také okruhy velkých měst jako Oslo, Stavanger nebo Bergen. A podstatná změna oproti našim pravidlům je, že v Norsku se jezdí pomaleji. „Rychlostní limit v obci je shodný, tedy 50 km/h, ale mimo obec je maximální povolená rychlost 80 km/h a na rychlostních komunikacích a dálnicích můžete jet maximálně 90kilometrovou rychlostí. Pouze na nejlepší norské dálnici směrem k letišti je povolena rychlost 100 km/h.“

V Norsku je asi jen tři sta dálničních kilometrů, v horách se dvouproudé silnice mění v úzké silničky, na což upozorňují přerušované čáry na kraji silnice. Odlišné značení má střední dělící čára, která je jasně žlutá. Naše řidiče mohou překvapit i netradiční značky – například varování Pozor, molo, padací most nebo lyžař. A nechybí takzvané fotoboxy. „Ty měří úsekově, takže nestačí před nimi jen zpomalit, ale musíte po celém úseku předepsanou rychlost dodržovat. Hodně jich je na centrální silnici E6, která vede celým Norskem,“ říká Michal Holý.

S norskou policií není radno smlouvat. Rozdává a přímo na místě vybírá pokuty od 600 do 10 tisíc norských korun, což je v přepočtu až 30 tisíc korun. Už za překročení rychlosti do 25 km/h je pokuta až 6,5 tisíce norských korun. Alkohol je tolerován do 0,2 promile, ale i za nepatrné překročení může jít řidič dokonce do vězení.

Pokud byste náhodou cestou potkali třeba stádo ovcí, rozhodně na ně netrubte, ale zkuste variantu průvodce Michala Holého. „Viděli jsme domorodce, který celou kolonu předjel a zvolna vjel do stáda. Ovce před ním odskakovaly, protože do nich lehce narážel, a celá kolona pak tímto vytvořeným tunelem projela.“

autor: evk
Spustit audio