Nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj má ochránit vzácnou orchidej i masožravku

1. září 2014

Máchův kraj se oficiálně stal součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, vznikla tak nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Oblasti kolem Doks by to mělo zaručit zachování unikátní přírody.

V Máchově kraji se vyskytují zvláště chránění živočichové a rostliny. Patří mezi ně například jedinečná orchidej nebo masožravá rostlina.

„Endemitem je například prstnatec český, tučnice česká. Ochranářsky i pro laika jsou velmi zajímavé třeba velké ptačí druhy, jako je jeřáb popelavý nebo orel mořský a řada dalších druhů,“ říká vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.

V nové části chráněné oblasti u Doks se nedávno potvrdil i výskyt vlka, který se tam vrátil po sto letech.

Pro správu oblasti bude rozšíření podle Pořízka znamenat zvýšení nákladů na udržování, a to o 20 až 30 procent. Zároveň ale zřejmě stoupne turistický ruch. Ještě letos by se mělo konat několik akcí na podporu turismu v nové části oblasti.

„Budeme stavět pozorovací most v mokřadu u Máchova jezera nebo zpevňovat některé turistické trasy, například na Hradčanskou vyhlídku,“ popisuje vedoucí správy.

Rozšíření CHKO Kokořínsko o oblast Máchova kraje trvalo sedm let. Naposledy se v zemi rozšiřovala chráněná krajinná oblast před 12 lety, šlo o CHKO Český les.

Vznikla nová Chráněná krajinná oblast Kokořínsko - Máchův kraj. Na snímku okolí Doks
autoři: ČTK , Petra Hosenseidlová
Spustit audio