Nové nálezy hrobů komplikují stavbu parkovacího domu

1. červen 2007

Stavbu parkovacího domu v centru Plzně, který má stát na místě starého židovského hřbitova, komplikuje další archeologický nález - tentokrát dětských hrobů v místech, kde už je nikdo nečekal. Izraelská firma Plaza proto bude muset projekt znovu pozměnit, protože židovské náboženství zakazuje hroby přemísťovat a manipulovat s ostatky. Stavbu tak čeká již pátá změna projektu.

"Je to poměrně unikátní nález a také by měl být prohlášen za kulturní památku," řekl k nálezu archeolog Jiří Orna. Řešení navrhly přímo ortodoxní židovské skupiny - pohřebiště uvnitř parkovacího domu překlene příjezdový most a část domu se posune.

archeologický průzkum

Česká televize ve svém vysílání připomněla, že plzeňská židovská obec firmu dlouhodobě kritizuje. Stížnosti vedly až k výměně šéfa celé stavby, který prý nadřízeným v Izraeli zatajil mnoho problémů. Stavba už nabrala tříměsíční skluz, ale dokud nebude stát parkovací dům, nemůže se otevřít ani velké nákupní centrum.

Parkovací dům má být součástí nákupního a zábavního centra Plaza za 1,2 miliardy korun. V místě, kde má stát, nalezli archeologové již dříve pozůstatky židovského hřbitova z 15. století. Celý případ vyvolal velký mezinárodní ohlas a v Plzni byla kvůli nalezeným hrobům a stavbě řada rabínů z několika zemí. Ti souhlasili, že parkoviště bude nad židovskými hroby. Hrobová místa mají být pietně upravená a přemostěná tak, aby se jich konstrukce nedotýkala. Průhledem bude možné odkrytou část hřbitova spatřit.

Nákupně zábavní centrum Plzeň Plaza
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio