Novou štolu otevřou stříbrští fandové hornictví

1. listopad 2007

Dalších 150 metrů štoly zhruba 80 metrů pod zemí otevře příští rok v březnu Hornicko-historický spolek Stříbro. Stejně dlouhá je rok zpřístupněná první část Královské dědičné štoly Prokop u řeky Mže, kde před 22 lety skončila těžba olověných rud. Vyčistění, odvodnění, vyztužení, větrání a elektroinstalace bude stát přibližně čtvrt milionu korun a 180.000 hodin práce. Spolek chce mít do pěti let ve štole celý okruh. Náklady na vybavení štoly tak dosáhnou jedna a půl milionu korun. Jedná se o jediné veřejně přístupné důlní dílo v Plzeňském kraji.

Nová mihadlová chodba, 60 až 80 metrů pod povrchem, bude mít výšku do 2,5 metru. Na konci chodby je 240 metrů hluboká těžební jáma. V chodbě se pohybovala dlouhá hřídel poháněná vodou. Dosavadním tahákem je osvícený přechod přes čtyřmetrový vodní kanál, z něhož odtéká voda do Mže. Ve štole jsou různé typy výztuží, raritní technika a 20 metrů vysoké průduchy. Budovaná štola se lidem otevře na novou sezonu v březnu. Hornicko-historický spolek Stříbro chce vytvořit v areálu geologický parčík se základními horninami ze Stříbrska.

V ústí chodby otevřel spolek před dvěma lety skanzen s venkovní expozicí důlní techniky a loni provozní budovu, vše za 800.000 korun. Ve skanzenu je 70 exponátů jako lokomotivy, výklopníky, bagry a sbíječky. Věci z celé republiky nakoupil Hornicko-historický spolek Stříbro za 250.000 Kč. Ve skanzenu je ještě patnáctimetrová průzkumná štola, kde jsou ukázky těžby od středověku. Podobné expozice mají v Ostravě, Příbrami a Kladně.

Štola

Spolek funguje 5,5 roku a má 83 lidí. Polovina jsou bývalí horníci a zbytek sympatizanti včetně historiků, geologů, ale hlavně místních lidí.

Skanzen má také nedaleké Hornické muzeum v Plané v bývalé štole. Založil ho místní Hornicko-historický spolek Stříbro. V oblasti se od 13. století těžilo stříbro, měď, olovo, kobalt a nikl, ve druhé polovině minulého století uranové rudy.

Stříbro je jedním z nejstarších důlních revírů v Česku. O prvenství stále bojuje s Jihlavou. Počátky důlní činnosti jsou buď v roce 1113, nebo 1183, odkdy se také datuje vznik města. Ražba Prokopské štoly začala v roce 1515 a sloužila od roku 1570.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio