Plzeňská Škoda Power získala ve Skandinávii další zakázku

5. únor 2007

Plzeňská Škoda Power vybuduje v dánském Odense energetický blok za 350 milionů Kč. Čtyřicetimegawattová elektrárna bude spalovat slámu. Součástí strojovny o výkonu 40 MW bude parní turbína, generátor, řídicí systém a výměníky tepelné energie. Škoda zajistí montáž i uvedení do provozu. Projektové práce už začaly, předání bude v červnu 2009.

Škodu Power, která je největším českým výrobcem turbín, si už podruhé vybral jako dodavatele švédský koncern Vattenfall, dominantní výrobce a distributor energie ve Skandinávii, působící i v Německu a Polsku. V Dánsku získala Škoda Power zakázku už v květnu 2005. Do elektrárny Amager na předměstí Kodaně dodá turbínu a generátor za téměř půl miliardy korun. Zařízení o výkonu 80 megawattů uvede do provozu v lednu 2009.

Kondenzační turbina

Letos v březnu uspěl podnik ve Finsku, kde vybuduje do konce letošního roku elektrárnu za 300 milionů korun. Soukromé firmě Tornion Voima Oy dodá turbosoustrojí o výkonu 45 MW. V minulých letech získala firma ve Skandinávii ještě dva projekty ve Švédsku - elektrárnu Mönsteras 50 MW, Väro 60 MW a modernizovala elektrárny Hanasaari a Seinäjoki ve Finsku.

Na dodávkách se podílejí i další české firmy, u některých projektů až ze 60 procent. Jde především o generátory, řídicí systémy, měřicí a regulační techniku, čerpadla a odlitky.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio