Plzeňskému kraji chybějí lidé na práci

11. prosinec 2007

Plzeňskému kraji chybějí lidé na práci. Dlouhodobě roste počet cizinců, kteří přicházejí do regionu z EU i třetích zemí. Je jich už více než 20.000. V kraji je přitom pracovní síla mírně nad 306.000 lidmi. Cizinci už se tak podílejí na sumě práceschopných lidí více než 6,5 procenta. Po Praze jde o druhé nejvyšší číslo v Česku. Poslední měsíce rostl počet cizinců zhruba o tisícovku měsíčně.

Jednoznačně vedou Slováci, za nimi jsou Poláci a Ukrajinci. Výrazně se začínají prosazovat také Mongolové, Moldavané a Vietnamci. Samotné krajské město má podíl 12,36 procenta cizinců z 101.800 lidí z celkové pracovní síly. Plzeň je tak druhá v Česku po Mladé Boleslavi, sídla automobilky Škody Auto.

Výroba

Tomáš Moravec z Úřadu práce v Plzni dodal, že přesná krajská čísla o cizincích za listopad vydá ministerstvo práce za několik dnů, ale už nyní je jasné, že pro Plzeňský kraj překročila 20.000 lidí. Za říjen nahlásily úřady práce 19.355 cizinců, z toho bylo téměř 14.700 lidí z EU, kteří pracují v Česku na tzv. informační karty.

Nejvíce zahraničních dělníků je v průmyslové zóně Borská pole v Plzni. Pracuje tam už téměř 15.000 lidí, z toho více než polovina cizinců. Nejvíce Slováků, Poláků a Ukrajinců.

Výroba

Plzeňský kraj už je téměř personálně vyčerpán. Současná míra nezaměstnanosti, 4,2 procenta, je historicky nejnižší. V desetileté krajské evidenci je nyní v regionu poprvé mírně více volných míst než počet lidí bez práce, kterých je 13.933. Dosažitelných zájemců, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo 12.733.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio