Plzeňský kraj poprvé přispěje malým obcím na územní plány

2. leden 2008

Plzeňský kraj vydá v roce 2008 historicky poprvé pět milionů korun na zpracování územních plánů menších obcí do 2000 obyvatel. Peníze půjdou z krajského programu stabilizace a obnovy venkova, v němž bude 65 milionů korun, o pět milionů více než letos.

Náměstek hejtmana Vladislav Vilímec sdělil, že obec může získat maximálně 300.000 korun, nejvýše ale 80 procent z celkových nákladů. Uzávěrka žádostí je 8. února 2008.

Absence územních plánů, jejichž tvorba trvá dva až tři roky, blokuje rozvoj většiny malých obcí v regionu. Potvrzuje to starostka osmisethlavých Všerub na Domažlicku Ludmila Rousová. Obec by chtěla plán, který odhaduje až na milion korun, zpracovat do tří let pro samotné Všeruby a devět osad. Všeruby se šestimilionovým rozpočtem si zatím územní plán nemohou dovolit, vydávají hlavní díl peněz na školu, školku, silnice a svoz odpadu.

peníze, finance, výpočet

Pro vesničky je to velký problém vyplývající z nového stavebního zákona. Od ledna mohou obce, které územní plán nemají, stavět pouze v zastavěném území (intravilánu). To bylo vymezeno v roce 1966, což dnešním potřebám nevyhovuje. Podle vedoucí domažlického odboru výstavby Ivany Sladké je územní plán prací na tři roky. Od začátku roku na něj bude přispívat kraj, další dotace zřejmě přitečou z evropského integračního operačního programu, jehož podmínky stále nejsou známé.

Další peníze z Programu stabilizace a obnovy venkova půjdou příští rok, také poprvé za sedmiletou historii Plzeňského kraje, do obcí v Brdech, v jejichž blízkosti má být umístěn americký radar protiraketové obrany. Až milionová dotace se bude týkat jen obcí, jež jsou součástí vládní pomoci. Ostatní mají z programu nárok jen na dotaci až 60 procent nákladů, maximálně do půl milionu korun.

Rodinné domy

Programu stabilizace a obnovy venkova považuje Plzeňský kraj za jeden ze svých nejúspěšnějších dotačních programů. Vyhlašuje ho od roku 2002, tehdy obce dostaly za rok deset milionů korun, od roku 2004 to bylo 60 milionů korun.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio