Po nehodě raději hned točte a foťte

18. březen 2011

Všimli jste si, že auta v mnohých z nás probouzí a násobí špatné vlastnosti a vlohy? Například lidé, kteří vás běžně pustí do dveří nebo podrží zavírající se výtah, se náhle za volantem promění v hulváty, tupce a zbabělce. V poslední době se tak stále častěji dozvídáme, že řidič, který způsobil nehodu, se odmítl s poškozeným bavit a ujel. Jak se bránit? A co dělat?

Újezdy od nehod, jak tomu říkají policisté ve své hantýrce, jsou stále častější. Realita je dokonce taková, že když chybí svědci, najde odvahu k přiznání se jen málokdo – platí to napříč sociálními vrstvami i pohlavím. Máme pro vás typický příběh. Nešikovná a zbabělá řidička nabourala při vyjíždění z řady na berounském náměstí.

„Paní chvilku postávala a koukala, co se stalo. Potom nastoupila do auta a popojela před vozidlo, do kterého nabourala. Jenže tam zjistila, že řidič nebo majitel vozidla na místě není. Do toho začalo odjíždět jiné vozidlo z řady zaparkovaných aut, takže paní musela znovu zaparkovat na původní místo, ze kterého vyjížděla. Když potom přicházel k poškozenému vozu jeho majitel, paní stála opodál a jen se dívala,“ popsala situaci Marcela Pučelíková z berounské policie.

Díky pouličním kamerám se tedy poškozený člověk náhrady škody dočkal, ovšem ne všude je možné podobné řidičské nešiky a zbabělce odhalit. Újezdů od nehod podle Josefa Mencla, vedoucího berounského dopravního inspektorátu, přibývá. „V poslední době se stále častěji setkáváme se situací, kdy viník dopravní nehody z místa prostě ujede bez jakéhokoliv kontaktu a zápisu.“

Porušuje tím však svou povinnost vyplnit takzvaný euroformulář. „Pro řidiče, který od dopravní nehody ujede, hrozí v přestupkovém řízení vyšší sazba, popřípadě zákaz činnosti,“ dodává Mencl.

Sebrat odvahu a přiznat se ke škodě, pokud vás poškozený přímo nechytne za ruku, zvládne bohužel málokdo. Přibývá dokonce i lidí, kteří z místa nehody ujedou, přestože se s poškozeným střetnou tváří v tvář. Například v polovině února zřejmě telefonující řidička na Hořovicku u Podluh přejela do protisměru a šofér, který jel proti ní, musel svůj vůz strhnout na pravou krajnici, přičemž si svůj vůz poškodil o plot. I přesto se oba protijedoucí vozy potkaly zrcátky. Řidička sice po nehodě zastavila, nicméně když ji poškozený řidič žádal o údaje a vyplnění euroformuláře, ujela. Dotyčný bohužel nerozeznal typ vozu ani si nezapamatoval registrační značku, takže mu zbyla jen rozbitá zrcátka a „oči pro pláč“.

„Pokud druhý účastník nejeví známky, že by chtěl nehodu nějakým způsobem řešit, je nutné neprodleně přivolat policii, aby poškozenému pomohla,“ říká Josef Mencl.

V dobách, kdy má každý mobilní telefon foťák a kameru, není nic snazšího než si vše hned od začátku natočit – samozřejmě za předpokladu, že není třeba někoho zachraňovat nebo se nehoda nestala na nepřehledném úseku. Tam jsou potom priority dané pochopitelně jinak. Když však jde o plechy, klíčový je záznam nehody a také svědci, od kterých si zavčas vezměte telefonní čísla, aby celou událost mohli dosvědčit.

autor: pek
Spustit audio