Policie při nehodě pomůže

11. březen 2010

Řešení drobných nehod nemusí být vždy tak snadné, jak by se mohlo zdát. Od loňského roku se totiž výrazně změnila pravidla pro přivolání policie k dopravním nehodám. Vloni policie vyšetřovala o polovinu méně nehod než v roce 2008, z čehož je zřejmé, že řada z nás možnosti nepřivolat polici k drobné nehodě využila.

Z naší ankety pak vyplynulo, že čtvrtina lidí policii k nehodě stejně raději zavolá, polovina tuto nepříjemnou situaci vyřeší sama. Poslední čtvrtina se po nepřivolání policie k nehodě dostala do problémů a příště ji už raději zavolá.

Policii k nehodě nemusíme volat v případě, že nedojde k zranění nebo smrti, škoda na každém z vozidel nepřesáhne odhadem 100 tisíc korun a nedojde ke škodě na majetku třetí osoby. Přitom za třetí osobu nejsou považovány například leasingové společnosti nebo zaměstnavatelé, jejichž vozidlo při nehodě řídíme.

Základem je sepsat protokol o nehodě, který musí - pod hrozbou pokuty - obsahovat veškeré údaje o řidičích a jejich vozidlech a popis nehody. Ideální je použít takzvaný Evropský formulář o dopravní nehodě, který můžete získat na internetových stránkách své pojišťovny.

"Usnadní vám to spoustu práce a běhání po pojišťovnách. Na místě nehody vyplníte formulář, který je vyhotoven ve třech propisovacích kopiích. Díky tomu budete mít o sobě navzájem údaje a zároveň vaše pojišťovny budou vědět, jak mají škodní událost řešit," radí dopravní policista Miroslav Boušek.

Euroformulář k dopravní nehodě

Dnes už se nemusíme na místě domluvit na viníkovi nehody. "Je dobré, aby každý za sebe do formuláře vyplnil, jak podle jeho názoru k nehodě došlo. Potom bude na posouzení pojišťovny, koho určí za viníka," vysvětluje zkušený likvidátor Ondřej Fingerhut.

Pojišťovny totiž dnes znají způsoby, jak viníka určit. "Máme speciální tým, který je schopen ohledat přímo místo dopravní nehody a podle záznamu účastníků posoudit, jak k nehodě mohlo dojít. Tým je vybaven přístroji, které na místě nehody může použít k ohledání stop," dodává Fingerhut.

Může se vám však stát, že se dostanete do problémů, přestože se na vině domluvíte. Proto, abychom navíc zbytečně netratili a nepřišli o část peněz z pojistky, je v takových situacích dobré místo nehody nafotit, popřípadě si zajistit svědky, kteří nehodu viděli. Přivoláním policie však v případě jakýchkoli pochybností nikdy nic nezkazíme.

"Pokud sepíšete záznam o nehodě, ve kterém viník jednoznačně uzná, že nehodu způsobil, ale následně vás pojišťovna informuje o tom, že vám krátila plnění z důvodu spoluviny na způsobené škodě, potom musíte dokázat, že jste nehodu nezavinil. V takovém případě by se postupovalo zpracováním znaleckého posudku z oboru silniční dopravy. Znalec by podle prohlídky vozidel a vzájemného poškození měl určit, jak k nehodě došlo a kdo za ni odpovídá," popisuje Lukáš Fládr ze společnosti Pomoc poškozeným.

Policie totiž u drobných nehod pomůže především s určením viny, kterým se pak pojišťovna zpravidla řídí, a následné papírování nechá na nás. Ovšem v takovém případě musíme počítat s tím, že viníkovi udělí pokutu, která je zpravidla nižší než případná částka, o niž přijdete při jednání s pojišťovnou.

autor: pgj
Spustit audio