Pomník Hanse Kudlicha se stal dominantou Dolního a Horního Žandova

21. listopad 2007

Obnovený pomník lékaře, politika a spisovatele Hanse Kudlicha, který se v roce 1848 zasloužil o zrušení poddanství, se stal novou dominantou Dolního a Horního Žandova. O restaurování dávno zapomenutého pomníku se zasloužil majitel Ekofarmy Brtná Jindřich Janovský, na jehož pozemku byl nalezen. S obnovou pomohla i obec Dolní Žandov a řada ochotných lidí.

Zanedbaný pozemek s černou skládkou koupil Janovský a začal ho postupně upravovat. Při tom ho místní upozornili na zapomenutý pomník. I když stál na svém místě od roku 1935, kdy byl poprvé odhalen, upadl v zapomenutí a celý zarostl křovinami. I to ho možná zachránilo před zničením. "Nejdříve jsme si nebyli jisti, komu vlastně patří. Ovšem když jsme odhalili, že Kudlich byl pro region velmi významná osobnost v pozitivním slova smyslu, rozhodli jsme se pomník obnovit," konstatoval Janovský.

Práce na vyčištění pozemku začaly letos na jaře. Lidé, kteří se do nich zapojili, pomáhali vesměs zadarmo. Celková částka na obnovu místa i pomníku tak přišla zhruba na 30.000 korun. Z toho podstatnou část hradila Ekofarma Brtná a menší částkou přispěla také obec.

Jak konstatovala starostka Eliška Stránská, část Horní Žandov získala v upraveném prostranství nové centrum, které lze do budoucna využít k mnoha účelům. Vede přes něj i mezinárodní cyklostezka a pomník je dalším zajímavým místem na její trase.

Brigáda

Hans Kudlich se narodil 25. října 1823 v rakouském Slezsku, v Lobensteinu (Úvalno na Krnovsku) jako syn sedláka. V opavském katolickém gymnáziu maturoval a odešel studovat práva do Vídně. V revolučním roce 1848 se stal členem studentské legie a při demonstraci před vídeňským sněmem byl raněn. V době voleb do vídeňského parlamentu se léčil ze zranění v Lobensteinu a jako místního hrdinu si ho vybrali sedláci za kandidáta. Byl zvolen a ve svých 24 letech se stal nejmladším poslancem říšského sněmu.

V něm zastupoval právě region na západě Čech, kde mu posléze odhalili i pomník. Podle Janovského v parlamentu vystoupil s návrhem okamžitě zrušit poddanský poměr. S pomocí přátel pak dosáhl toho, že 31. srpna 1848 byl zákon o zrušení roboty schválen. Po rozpuštění říšského sněmu v roce 1849 byl na Kudlicha vydán zatykač. V roce 1854 byl v Rakousku odsouzen k trestu smrti a protože ve Švýcarsku, kde v té době žil, pro něj nebylo bezpečno, odjel do Ameriky. V roce 1872 byl ve Vídni amnestován. V Americe, kde ve státě New York vykonával lékařskou praxi, už ale zůstal. Hans Kudlich zemřel 11. listopadu 1917 ve věku 94 let.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio