Poplatky řeší nemocnice individuálně, v plzeňské FN se bude platit známkami

18. prosinec 2007

Speciálními třicetikorunovými známkami budou od 1. ledna 2008 platit pacienti v plzeňské fakultní nemocnici regulační poplatky ve zdravotnictví. Známkami bude možné platit poplatek v odborné ambulanci i devadesátikorunový poplatek za pohotovost. Známky si lidé budou moci koupit na 16 prodejních místech v areálech nemocnice.

Šedesát korun za pobyt v nemocnici budou pacienti platit buď hotově hned v nemocnici, nebo složenkou, či bankovním převodem do osmi kalendářních dnů po propuštění. Pokud je někdo hospitalizován déle než měsíc, platí ke konci kalendářního měsíce. V hotovosti budou lidé hradit také poplatek za recept při výdeji léků. Pro hotovostní platby za hospitalizaci nemocnice určila čtyři místa, z toho dvě přijímací kanceláře budou přijímat i platební karty. Nemocnice nakoupila šest přístrojů, které mění bankovky na mince, aby se placení zrychlilo a zjednodušilo. Po čase vyhodnotí, jestli je počet prodejních míst dostatečný.

Při přípravě vhodného systému bylo třeba brát ohled na velkou rozlehlost a členitost fakultní nemocnice, kterou tvoří dva velké areály na opačných koncích města a zároveň nezatěžovat zdravotníky manipulací s hotovostí. Cílem byla i jednoduchost systému pro pacienty. Těch projde odbornými ambulancemi nemocnice ročně na 1,2 milionu, ročně se počet o pět až sedm procent zvětšuje, na lůžkách leží denně v průměru 1900 lidí.

Pacient

Platební známky platí jen pro fakultní nemocnici, protože jiná zdravotnická zařízení mají své vlastní systémy vybírání poplatků. Některé nemocnice v kraji vyřeší placení poplatků nákupem platebního terminálu. Při rozlehlosti fakultní nemocnice by to ale bylo příliš nákladné.

Plzeňský kraj, který zřizuje šest nemocnic, nechal podle mluvčí Aleny Šatrové způsob placení poplatků na jejich vedení, nenařizoval žádný centrální systém. Například nemocnice v Rokycanech a Stodu budou prodávat kupony, Domažlická nemocnice pořídila na prodej kuponů automat. Pro nemocnici v Klatovech, která je situována v 11 budovách, by byl nákup automatů velmi drahý. Poplatky se zde proto budou vybírat na místě. Pacient zároveň s ošetřením a zaplacením dostane stvrzenku z informačního systému. Pokud pacient toto ošetření nezaplatí, dostane doklad o uznání svého závazku a složenku.

Lékař a pacient

I v městské nemocnici Privamed v Plzni se rozhodli vybírat poplatky hotově. V jednotlivých ambulancích se bude vybírat hotovost, při propuštění z nemocnice se bude platit hned nebo do osmi dnů. Kvůli vybírání poplatků za hospitalizaci nemocnice přijala jednoho nového pracovníka, který bude propouštěné pacienty obcházet.

Známky ve fakultní nemocnici jsou přenositelné a časově neohraničené, je možné si je nakoupit dopředu do zásoby a používat je při opakovaných návštěvách nebo je koupit i jako dárek pro někoho, kdo nemocnici potřebuje. Nespotřebované známky může pacient vrátit a dostane za ně zpět peníze. Známky mají ochranné prvky včetně vodoznaku jako ceniny a jsou samolepicí, takže zdravotníci je jednoduše nalepí na registrační formuláře.

Pokud by pacient odmítl poplatek zaplatit, neznamená to, že ho FN odmítne ošetřit. Podle slov mluvčí nemocnice Renaty Jenšíkové, se to ale objeví v zápisu do klinického informačního systému nemocnice a při další návštěvě lékař pacienta upozorní, že je dlužníkem. Nemocnice využívá vlastní počítačový systém, který lze přizpůsobit potřebám nemocnice. Evidence neplatičů tak bude velmi přesná.

Peníze
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio