Prokop v bivaku v Chilecitu sirotkem

12. leden 2017

Den seskupení má za sebou Rallye Dakar. Po sesuvech půdy poblíž argentinského města Jujuy, které zatarasily závodníkům i doprovodným vozům cestu, se dakarský konvoj opět setkal v bivaku v Chilecitu. Závodníci tam ale čekali na své zázemí i do hluboké noci. Tak jako Čech Martin Prokop, kterého potkal dakarský reportér Jan Říha.

Martin Prokop šťastně dorazil do Chilecita. Rozhlíží se po bivaku a nemá tady svoje servisní zázemí, je jako sirotek.

Jsem a bohužel nemůžu najít vůbec nikoho, ani z jiného týmu, takže jsem tady jenom se spolujezdkyní a hledám, kam bych se uchýlil.

Tady v Argentině došlo k ohromnému sesuvu půdy včetně tragických následků. Měli jste možnost se k tomu místu přiblížit?

Ne neměli. Zastavili nás asi 30 kilometrů před tím místem a řekli nám, že je etapa zrušená. Byl tam velký zmatek. Nikdo nevěděl, co se stalo. Až večer nám řekli, že to byla bohužel tragická událost. Další informace jsme neměli. Nakonec jsme spali přímo tam na hlavní cestě, protože jsme nedokázali dostat tým přes hory. Hodně kluků se vydalo na cestu přes noc, ale my jsme tam zůstali spát. Vyráželi jsme ráno ještě za tmy a pak nás čekalo dalších 700 kilometrů přejezdu, dohromady to bylo přes 1000 kilometrů. Mám toho plné kecy, jako bychom jeli etapu.

Máte informace, kdy dorazí vaše asistence?

Bohužel všechny špatné. Nejbližší je rychlá asistence, Karel Trněný, který mi veze díly, ale to je všechno. Možná má pro mě stan. Kamiony jsou několik set kilometrů daleko a obytná auta jsou úplně v háji. Takže spát budu určitě ve stanu. Jenom doufám, že přijede nějak normálně, abych ho nestavěl o půlnoci. Ráno budu zase v pět vstávat, protože jedeme brzo. Začíná se to ke konci Dakaru dost hroutit. A ještě jsem potkal Marca Comu. Povídal mi o zítřejší etapě a na konci rozhovoru říkal, že ji určitě nebudu mít rád, protože to udělali těžké.

autor: jař
Spustit audio