Průtah Nýrskem už slouží řidičům

15. říjen 2007

Řidiči projíždějící Nýrskem už mohou využívat nový průtah městem na silnici II. třídy Železná Ruda - Česká Kubice spojující Klatovsko a Domažlicko. Velmi frekventovaná silnice má nejenom regionální význam, ale je i spojnicí s přechody do Německa. Na průtah naváže příští rok oprava mostu v sousedním Chudeníně, do níž dá kraj 15 milionů korun.

Nýrský úsek, opravovaný dva roky za 35 milionů korun, měří 1,3 kilometru. Téměř 26 milionů korun na obnovu silnice, mostu přes Úhlavu a inženýrských sítí hradil Plzeňský kraj. Dalších devět milionů vydala nýrská radnice na výstavbu chodníků, parkovacích stání a osvětlení.

Doprava

Krajský radní pro dopravu Miroslav Jaroš konstatoval, že původní silnice byla ve špatném technickém stavu a nebezpečná. Nyní jsou chodníky oddělené a nová vrstva snížila hluk ve městě. Podle Jaroše zadá radnice brzy studii severovýchodního obchvatu Nýrska ze strany od Klatov, který mine komplikovaný střed města.

Plzeňský kraj v závěru minulého týdne otevřel také opravenou 2,5kilometrovou silnici II. třídy od konce Trhanova až na křižovatku u Klenčí na Domažlicku. Tento úsek, který si vyžádal devět milionů korun, je známý jako Trhanovská alej chráněných lip. Řidičům byla měsíc uzavřena.

Nýrsko
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio