Ředitelství silnic a dálnic opravilo na dvě desítky úseků silnic první třídy

31. leden 2008

Otevřením čtyřkilometrové silnice z Plané do Chodové Plané na Tachovsku ukončilo včera Ředitelství silnic a dálnic opravy 19 úseků silnic první třídy v Plzeňském kraji, které začaly v říjnu. Opravená silnice zlepší a zrychlí dopravu řidičům směřujícím z dálnice D5 Plzeň-Rozvadov a pokračujícím na Chebsko. Samotné Plané ale nejvíce pomohl v listopadu otevřený obchvat.

Největší počet oprav v regionu v tak krátké době si vyžádal 314 milionů korun, které Ředitelství silnic a dálnic získalo mimořádně od státu. Původně měl loni na plošné opravy povrchů "jedniček" pouze 40 milionů korun. Oprava silnice Planá-Chodová Planá přišla na 22 milionů Kč. Po nové silně zatížené silnici jezdí denně asi 8000 vozů, z toho třetina nákladních. Kamiony si tudy cestu nezkracují a nesnaží se tu ani vyhýbat mýtnému.

Doprava

U všech rekonstrukcí šlo o nejvíce poškozené části silnic v délce od 500 metrů do tří kilometrů. Všechny úseky by se musely do dvou let opravit. Byly na nich trhliny a vyjeté koleje.

Investor obnovil například povrch dvou silnic poblíž místa, kde je plánován americký protiraketový radar. Oprava čtyřkilometrových úseků Míšov-Borovno a Borovno-Hořehledy stála 45 milionů Kč. Největší akcí byla silnice Horní Lukavice-Lužany směrem na Klatovy bez Přeštic. Na Plzeňsku šlo o úsek Sulkov-přivaděč D5, Kralovice-Svatý Hubert, silnici u Hadačky a Kaznějov-přejezd ČD, úsek Líně-Zbůch a Nová Hospoda-Nevřeň. Na Klatovsku ŘSD opravilo silnici Železná Ruda-Alžbětín, úsek u Bystrého a v Gerlově Huti, propustky od Klatov po Železnou Rudu a Plzeňskou ulici v Klatovech, kde obnovil také část tahu ze Štěpánovic do Dehtína. Na Domažlicku ve Folmavě, a z Loučimy do Hluboké a Nové Vísky.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio