Sbírka pro lidi zasažené ukrajinským konfliktem, Nový generální sekretář ČBK a svátek sv. Vojtěcha

23. duben 2016

Ve všech evropských katolických kostelech se zítra koná sbírka na lidi zasažené ukrajinským konfliktem. Vyhlásil ji papež František.

„Myslím obzvláště, zde v Evropě, na drama těch, kdo trpí následky násilí na Ukrajině. Na ty, kdo zůstávají v oblastech zmítaných nepřátelstvím, (…) a kdo (…) byli nuceni opustit je kvůli přetrvávající vážné situaci. Zasaženi jsou především staří lidé a děti,“ prohlásil František při oznamování sbírky.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí si konflikt na Ukrajině vyžádal přes 9 tisíc životů a vyhnal z domovů 1,1 milionů lidí.

Nový generální sekretář ČBK

Novým generálním sekretářem České biskupské konference bude Stanislav Přibyl. Čtyři a čtyřicetiletý rodák z Prahy je členem kongregace redemptoristů. Knězem je od roků 1996. Působil na známém poutním místě Svatá Hora. Zastával také úřad provinciála redemptoristů. Na Českou biskupskou konferenci přichází z Litoměřic, kde byl generálním vikářem diecéze. Má doktorát z teologie a v současnosti studuje finanční management.

Svátek svatého Vojtěcha

Katolická církev u nás si dnes připomíná svatého Vojtěcha. Na památku jednoho z národních patronů bude dnes ve svatovítské katedrále od 18.00 bohoslužba.

Pražský arcibiskup Dominik Duka při ní udělí zlatou Svatovojtěšskou medaili astronomovi a astrofyzikovi Jiřímu Grygarovi a politologovi a překladateli Alexandru Tomskému. Grygar dostane medaili za zásluhy na poli vědy a přínos k diskuzi o vztahu vědy a víry. Tomský za literární činnost, například za překlady děl Gilberta Keith Chestertona.

Stříbrnou Svatovojtěšskou medaili pak Duka předá spisovateli Luďkovi Navarovi, řediteli diecézního muzea v Řezně Hermannu Reidelovi a sestře Lucii Wagner za její zásadní podíl při založení kláštera benediktinek v Praze na Bílé Hoře.

Spustit audio