Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje odmítá nový systém ministerstva

3. červenec 2007

Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje odmítá zavedení zálohového systému pro nápojové obaly, zejména PET lahve, které připravuje ministerstvo životního prostředí. Podle sdružení je to nezodpovědný a velmi drahý experiment, na který doplatí všichni občané. Sdružení se připojilo k nesouhlasu výrobců nápojových obalů a jejich prodejců. Prohlášení 161 obcí odeslal ministru Martinu Bursíkovi, Svazu měst a obcí a svazům výrobců a prodejců obalů a jejich zpracovatelům.

Sdružení se shodlo na názoru, že připravovaný návrh ministerstva znamená zhroucení současného systému třídění odpadů a obalů, který je budován od 90. let a je považován za jeden z nejlepších v Evropě. Ve sběru a materiálovém využití plastů je Česko údajně nejlepší v EU.

Kontejnery na tříděný odpad

Pro občany jsou PET lahve symbolem třídění odpadů. Zálohy navíc prodraží nealkoholické nápoje a výrobci budou muset investovat miliardy korun do technologických linek, prodejci nápojů statisíce korun do zajištění systému. Zavedení nového systému by bylo prodělečné a produkce využitých plastových obalů by se snížila.

Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje po ministru Bursíkovi naopak požaduje, aby odstranil či zvýšil hranici pro místní poplatek za odpady. Obce musí nakládání s nimi dotovat z rozpočtů. Především ministra vyzvaly k tomu, aby zamezil či úplně zakázal výkup cenných kovů ve sběrnách surovin.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio