Senioři chtějí zvládat moderní technologie, být "in"

18. září 2007

Zájem seniorů o účast ve vzdělávacích kurzech zaměřených hlavně na ovládání výpočetní techniky nestačí pokrýt karlovarská krajská knihovna. Desítky lidí se například hlásily do projektu Senioři komunikují, ale k dispozici bylo jen 20 volných míst. Tento projekt, který pořádá knihovna ve spolupráci s Nadačním fondem Livie a Václava Klausových, je jenom jedním z mnoha, které každoročně pro seniory knihovna připravuje. Většina kurzů je bezplatná nebo jen za symbolický poplatek. Podle slov ředitelky knihovny Evy Žákové, zájem seniorů, zejména o zvládnutí moderních technologií, roste rok od roku.

S podporou nadace připravila knihovna dva týdenní kurzy. Obsazeny byly okamžitě. "Tento kurz je výjimečný tím, že kromě počítače se lidé naučí ovládat rovněž mobilní telefon nebo platební kartu," uvedla Žáková. Věk účastníků se pohybuje asi od 60 do 80 let.

Senior

Pokud se senioři rozhodnou, že se do některého z kurzů pořádaných knihovnou přihlásí, obvykle patří k výborným studentům. Poctivě se připravují a je jen velmi málo případů, kdy učební látku nezvládnou. Kromě zahájeného projektu Senioři komunikují připravila knihovna další kurz, tentokrát čtyřměsíční. "Také v něm se senioři zdokonalují v práci s počítače. A stejně jako všechny ostatní je zaplněn. Pro starší generaci jsme přichystali i kurzy zdokonalování paměti. Vzdělávání seniorů se systematicky věnujeme už několik let," dodala Žáková.

V rámci projektu Senioři komunikují se kromě Karlových Varů uskuteční ještě kolem 101 kurzů na 63 místech v republice. Podle člena správní rady Nadačního fondu Livie a Václava Klausových Ladislava Petráska se do výběrového řízení na pořadatele kurzů hlásilo 89 žadatelů ze 185 měst a obcí. Vybrána byla nejčastěji menší místa, kde senioři mají menší příležitost seznámit se s novými komunikačními technologiemi.

Studium

Výše grantu na pořádání jednoho kurzu je maximálně 25.000 korun. Žadatel musí zabezpečit počítače, vhodnou učebnu a lektory tak, aby se týdenního kurzu s deseti hodinami výuky mohlo zúčastnit minimálně deset lidí. Fond věnuje letos na projekt 3,5 milionu korun. Zájem o kurzy je tak velký, že fond uvažuje o pokračování projektu i v dalším roce.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio