Sexuální skandály a epištola Irům

27. březen 2010

Strašidlo pedofilních skandálů obchází katolickou církev. Vlna nařčení ze zločinů, spáchaných většinou v poměrně dávné minulosti, zasáhla především Německo a Irsko – ale šíří se do dalších zemí, od Dánska přes Švýcarsko až do Itálie. Papež Benedikt XVI. se rozhodl poslat dopis Irům, ve kterém celou záležitost reflektuje a vyzývá církev k otevřenosti.

„Láska v pravdě“ – tak se jmenuje doposud nejznámější encyklika, nebo-li dopis, papeže Benedikta XVI. Příslušný text zaujal v loňském roce i sekulární média, protože v něm Vatikán reagoval na globální ekonomickou krizi a vyjadřoval se ke vztahu mezi bohatstvím a hodnotami, a ke vztahu mezi pokrokem a duchovními základy jednotlivce i společnosti.

Když encyklika vyšla, nikdo netušil, že právě katolická církev bude podrobena mimořádně těžké zkoušce. V centru sexuálních skandálů, které se jako obrovská vlna přelévají Evropou, je totiž jednoduchá, ale naléhavá otázka: jak to církev s onou pravdou ve skutečnosti myslí? Je ochotna odhalit a přiznat ji i ve chvíli, kdy se na ni okolní svět s velkou láskou zrovna nedívá?

Každý skandál má samozřejmě svoje zákonitosti. Média se obyčejně zmocní několika vytržených skutečností, které interpretují po svém, a na celou záležitost se nabalí spousta lidí s vlastní agendou. Tak je tomu i nyní. Smršť obvinění z pedofilního chování některých duchovních je prezentována zhusta mimo kontext a samozřejmě existují lidé, kteří sledují jiné cíle než odhalování zločinů. To všechno je realita, ale nic to nemění na zmíněné základní otázce: co udělá církev s pravdou, která vylézá na povrch?

Týdeník Economist, který zastává vůči církvi většinou liberální postoje, trefně poznamenal: Když někdo káže absolutní morální hodnoty, musí počítat s tím, že bude podle absolutních měřítek také posuzován. Je to kruté, ale je to tak, ačkoliv církev nikdy netvrdila, že kněží a duchovní jsou bez hříchu. Epištola papeže Benedikta Irům je proto nepochybně krok správným směrem, neboť otvírá cestu k uznání pravdy a nic nezastírá.

Neměl by to ale být krok poslední. Tak jako budou sexuální skandály spojené s církví nepochybně pokračovat, i odhalování nepříjemné pravdy by mělo (ze strany církve) pokračovat. Je totiž vystavena zkoušce, zda bere smrtelně vážně slova Ježíše, která mimochodem citoval nedávno na Pražském hradě i papež Benedikt: Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí.

autor: Daniel Raus
Spustit audio