Škodovka shání kvalifikované síly ve školách i v zahraničí

11. únor 2008

Na sedm stovek lidí, z toho stovku vysokoškoláků, chce letos přijmout Škoda Holding. Podnik, který má nyní v České republice 2900 zaměstnanců, loni nabral 530 lidí, téměř pětinu tvořili absolventi středních a vysokých škol. Firma, které se citelně nedostávají kvalifikovaní dělníci, technici ani konstruktéři, přijme k současným 350 až stovku dalších zahraničních pracovníků zejména z Ruska, Ukrajiny a Vietnamu.

Podle slov personálního ředitele Škody Holding Josefa Bernarda, podnik má, stejně jako všechny velké strojírenské velký problém naplnit chybějící místa z absolventů učilišť a škol. Přitom zakázek je hodně. Situace se má zhoršovat, neboť do deseti let bude populace dvacetiletých poloviční.

Firma už motivuje děti na základních školách ke studiu technických a přírodovědných oborů. Ve druhé polovině roku se otevře ve škodováckém areálu aréna vědy a techniky Techmania, první science centrum v České republice. Podnik spolupracuje se i dvěma největšími plzeňskými učilišti. Učni druhého až čtvrtého ročníku mohou získat stipendium 2500 korun měsíčně a za to musí zůstat v podniku nejméně dva roky.

Průmysl

V ČR spolupracují strojírny se čtyřmi univerzitami, jejichž studenti získávají stipendia. Pořádají tréninkové programy na konkrétní projekty. Letos začnou absolventům nabízet rekonstruované byty na pět let. V prvních třech letech budou platit za 3+1 "jen" 3000 Kč měsíčně.

Holding dále hledá inženýry v Rusku, na Ukrajině a dělníky ve Vietnamu. Inženýrů z ciziny má nyní 50, loni přijal prvních deset vysokoškoláků s tříletou praxí z Ruska, letos jich přibude 20 a až 50 dělníků z Vietnamu. Z ciziny chce každoročně získat 20 vysokoškoláků.

tramvaj ŠKODA 13T

V současné době probíhá jednání o náboru 12 elektroinženýrů v Záporoží. Podnik dále jedná s Moskevským energetickým institutem. Od září chce na plzeňskou univerzitu převést deset až 15 studentů čtvrtých ročníků. Od Škodovky by dostávali stipendium 8000 Kč měsíčně, v Plzni by museli zůstat tři roky. Na jazykových kurzech by se měli objevit už v červnu. Podobný projekt chystá holding s kyjevskou univerzitou.

Ve Vietnamu, kde je vysoká nezaměstnanost a nízké platy, bude firma v nejbližších týdnech jednat přímo se státními loďařskými podniky v Hanoji, od nichž chce hlavně svářeče a zámečníky.

Zahraničních dělníků přes agentury je ve Škodovce 300, převážně Slováků. Oproti stálým zaměstnancům vykazují pětinásobnou fluktuaci, kolem 50 procent. Ve Škodovce není jednoduché je zaměstnat, nejde o pásovou, ale kvalifikovanou výrobu, která vyžaduje praxi.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio