Spory lékařů a Karlovarského kraje končí dohodou

18. leden 2008

Vedení Karlovarského kraje a zástupci primářů, lékařů a zdravotníků krajské nemocnice se dohodli na krocích, které by měly vést ke stabilizaci bouřlivé situace v Karlovarské krajské nemocnici. Dohoda mimo jiné zabrání ohlášenému odchodu 263 lékařů a sester Karlovarské nemocnice.

Základem dohody je ustavení nového tříčlenného představenstva, v němž bude zástupce karlovarské nemocnice, zástupce kraje a výkonný ředitel krajské nemocnice. Lékaři zatím ustoupili od požadavku na zrušení akciové společnosti a její rozdělení na tři samostatné nemocnice.

Požadavek lékařů na rozdělení jedné akciové společnosti do tří nemocnic podle toho, jak fungovaly v minulosti, byl podle hejtmana Josefa Pavla nepřijatelný. "Tak, jak jsme jiné organizace sloučili do krajských organizací, myslíme, že i pro zdravotnictví je výhodné, když vznikne jeden subjekt," řekl Pavel. Karlovarský kraj je podle něj malý a nový region, který si své krajské instituce teprve tvoří.

Primář Stanislav Kubín, který jednal za lékaře, konstatoval, že dospět k dohodě bylo obtížné, ale nakonec došlo ke kompromisu. I předseda Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice Filip Berger považuje dohodu za akceptovatelnou. Zástupkyně zdravotních sester ve vyjednávání Alena Lomogová-Švabčíková uvedla, že definitivně zdravotníci stáhnou výpovědi, které jsou zatím uloženy u advokáta, až po 24. lednu, kdy se uskuteční jednání krajského zastupitelstva.

Lékař a pacient

Dohodou končí několikaměsíční spory. Nové vedení krajské nemocnice bude mít mandát posoudit a případně změnit už zahájenou optimalizaci lůžkového fondu. Bylo vypsáno výběrové řízení na zpracovatele ekonomického auditu za čtyři roky dozadu a podána trestní oznámení, na jejichž základě mají policisté prošetřit případné úniky peněz z nemocnice za doby, kdy ji řídila Česká zdravotní.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio