Stírej značkou!

8. říjen 2009

Celých 168 hodin jste mohli na našem webu hlasovat o stěračích. Nejvíc z vás - 47 procent - se přiklonilo ke klasickým výrobkům s kovovými ramínky. 32 procent prozradilo, že už přešlo na stírací lišty. Pětina z hlasujících v naší motoristické otázce přiznala, že se o trendy v této oblasti nezajímá.

"Většinou je zajímá cena - čím levnější, tím lepší. Ovšem neuvědomují si, že ty levnější stěrače bude kupovat třeba dvakrát i třikrát do roka, zatímco ty kvalitní pouze jednou," mluví o svých obchodních zkušenostech v malém středočeském městečku Václav Krbec z firmy VK Tuning.

Cena je podle něj jednoznačně na prvním místě.

"Dvaceti procentům lidí ze sta poradíte, aby si vzali dražší a kvalitnější stěrače, ale zbylých osmdesát procent sáhne po levnějších. I kdyby stály jen pět korun, stejně si je koupí," dodává Václav Krbec.

Pět korun ale stěrače nestojí. Pár neznačkových ramínkových pořídíte za zhruba 250 korun, stírací lišty jsou k mání zhruba za 300 Kč. Produkty od výrobců, kteří dodávají i do prvovýroby automobilek, však přijdou na dvojnásobek až čtyřnásobek ceny a ještě se prodávají zásadně v páru.

"Tento typ stěračů jde namontovat skoro na všechny typy aut - na zadní straně obalu je přímo výpis všech značek a modelů. Nejjednodušší je změřit stěrač metrem a potom máte 99procentní jistotu, že vám na auto budou pasovat. Stírací lišty jsou elegantnější, déle vydrží a jejich výhodou hlavně v zimě je skutečnost, že nepřimrznou," říká Václav Krbec.

Výhodou stíracích lišt značkových výrobců je kromě životnosti také nižší aerodynamický hluk. A řadu šoférů silnějších aut potěší i lepší přítlak a tedy i vyšší výkon při stírání skla za vysokých rychlostí. Když to s Václavem Krbcem v jeho prodejně shrneme, neexistuje dnes žádný důvod pro koupi tradičního stěrače s kovovým ramínkem. Přesto prý z trhu jen tak nezmizí.

"Dokud to člověk nevyzkouší, rozdíl nepozná. Kovové stěrače z trhu nezmizí hlavně kvůli jejich nižší ceně. Zajisté si je budou i nadále kupovat starší řidiči, kteří novinkám jednoduše nevěří," uzavírá Václav Krbec.

Takže pokud máte před sebou nákup stěračů - přece jen je tu podzim a jeho plískanice - sáhněte v regálu po stíracích lištách. Pokud vám to aktuální finanční situace dovolí, vyberte ideálně značkové výrobky od firmy Bosch nebo Valea. Odborníci na stírací techniku těchto firem pak dokonce doporučují, abyste měnili stěrače dvakrát ročně - jednou po sezóně letní, kdy výrobky poničí sluníčko a hmyz, a podruhé po zimě. To se kvalita stírání sníží kvůli mrazu ledu.

autor: pek
Spustit audio