Stuttgart láká turisty do Muzea mercedesu

4. srpen 2011

Německo letos oslavuje 125. výročí prvního automobilu. Zastavili jsme se proto v místě, které lze považovat za jednu z bašt automobilového průmyslu – ve Stuttgartu. Kde jinde hledat jedno z nejlepších, nejatraktivnějších automobilových muzeí. Vydejme se tedy do Muzea mercedesu.

Přesně před 125 lety se paní Berta Benzová vydala na manželově trojkolce spolu se syny na návštěvu své matky do Pforzheimu nedaleko Stuttgartu. Ujela dobrých 80 kilometrů. Její odvážná jízda nastartovala éru automobilismus. Tuto éru dokonale mapuje i skvostné Muzeum mercedesu – originální moderní stavba, která ročně přiláká na milión návštěvníků.

Devět pater, 16 tisíc metrů čtverečních a řada úchvatných exponátů. Začíná se samozřejmě prvními vozidly z 19. století a pokračuje přes ladné mercedesy 60. a 70. let. „Němci auta obecně milují, takže je to krásný víkend, který si tu užívám,“ líčí mi jeden z nadšených návštěvníků. Vedle samotných aut v muzeu narazíte i na různé technické novinky své doby. Například vynálezem airbagů se začali bezpečnostní technici Mercedesu zabývat už v roce 1960. Mercedes také nabídl jako jeden z prvních rozhlasový přenosový vůz.

Muzeum je jakousi spirálou, návštěvník se může vydat různými směry, třeba do expozice autobusů, taxíků nebo sanitek. I tyto vozy zdobí na přední kapotě trojcípá hvězda Daimlera symbolizující úspěchy na moři, ve vzduchu a na silnici. Samotný vrchol přichází na závěr – úspěšné závodní vozy. Stříbrné šípy McLaren-Mercedes, ve kterých získával vavříny Mika Häkkinen.

Pokud by vás ani taková lahůdka dostatečně neuspokojila, stačí přejet z Muzea mercedesu na druhou stranu města do Muzea porsche. I to stojí za to.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: kls
Spustit audio