Svatováclavský rok - konec výstavy

29. březen 2009

Dveře Anežského kláštera v Praze se minulou neděli definitivně zavřely za výstavou Svatý Václav - ochránce České země. Ta byla vrcholem Roku svatého Václava, který loni vyhlásil kardinál Miloslav Vlk. Změnil se tím nějak pohled Čechů na tohoto významného muže našich dějin?

Svatováclavská výstava nebyla jedinou velkou akcí Roku svatého Václava. K tisícímu stému výročí narození tohoto světce se konalo také kolokvium s názvem Svatý Václav a jeho kult. A pak nesmíme zapomenout ani na národní pouť do Staré Boleslavi, protože jak říká mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora, teprve komplex těchto akcí dává určitý obraz.

Aleš Pištora: "Já si nemyslím, že by svatováclavská výstava nebo svatováclavské kolokvium nějak ovlivnilo naši společnost, že by přesvědčilo veřejnost o tom, že svatý Václav hraje svoji roli, ale každopádně jak kolokvium tak výstava byly možností, díky které si lidé, kteří o to měli zájem, mohli připomenout význam svatého Václava v našich dějinách. Kolokvium se podívalo na svatého Václava z takového intelektuálnějšího hlediska a výstava byla příležitostí ohmatat si ty všechny formy, které svatováclavská tradice získala v podobě uměleckých děl a řemeslnických výrobků."

Výstava byla velmi úspěšná - od 19. prosince do 19. března ji navštívilo 55 tisíc lidí. Vůbec poprvé tady došlo k partnerské spolupráci církve a státní instituce na tak velkém projektu. Kardinál Miloslav Vlk je ale přesvědčen, že vztah Čechů ke svatému Václavu se mění již několik posledních let.

Miloslav Vlk: "Domnívám se, že začátek je taková vnější věc, totiž že v třiadevadesátém roce jsme vlastně vznikli nově jako Česká republika a najednou tady chybělo nějaké znamení nebo nějaká idea nebo podobně. Tak, myslím si, i od této události se začalo odvíjet, že svátek Svatého Václava se stal státním svátkem a že postupně se rozvíjelo a prohlubovalo vědomí, že svatý Václav je vlastně na začátku nebo zakladatelem té naší státní tradice. Myslím si, že zvlášť v posledních letech, a především těmi poutěmi ve Staré Boleslavi, se tady rozšířilo a prohloubilo povědomí o svatém Václavovi jako knížeti země České. A ta skutečnost, že je to státní svátek, kterého se účastní politici, že se dělají různé další akce vedle toho - zastavení u sochy svatého Václava nebo žehnání svatováclavské vinice na Opiši a takovéhle vnější věci, to si myslím, že je znamení, že kult svatého Václava a svatováclavská tradice proniká víc a víc do povědomí národa."

Celý tento rozvoj svatováclavské tradice by měl být korunován letos v září, kdy bude papež Benedikt XVI. Sloužit mši svatou na svátek tohoto patrona České země právě ve Staré Boleslavi.

Spustit audio